Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Megszavazta az ukrán parlament a vészhelyzeti állapotot az egész országra

Ez a cikk több mint 2 éves.

Magyar idő szerint este 8 órakor Volodimir Zelenszkij elnök kérésére az ukrán törvényhozás, a Verkhovna Rada elfogadta azt a rendeletet, amely az eddig a Donyec-medence két, oroszok által megszállt, és mostmár függetlenné is nyilvánított tartományáról

a teljes országra kiterjeszti a vészhelyzetet.

Ez a vészhelyzet egy fokkal alacsonyabb készültség, mint a katonai szükségállapot, de így is súlyos következményei vannak:

  • Zelenszkij elnök ugyancsak ma rendeletben hívta be a 18 és 60 év közötti ukrán tartalékosokat katonai szolgálatra,
  • a vészhelyzet értelmében pedig katonakorú, hadköteles férfi az ország területét innentől nem hagyhatja el, és elérhetőnek kell lennie.

A további intézkedések értelmében Ukrajna állampolgárainak egyes alkotmányos jogai innentől korlátozhatóak, így

kijárási tilalmat rendelhet el az elnök, és szigorúbban folynak majd az igazoltatások is a hatóságok részéről. A vészhelyzeti állapot éjfélkor lép életbe, magyar idő szerint 23 órakor.

Be lehet vezetni ezenkívül a fegyverek, alkohol és vegyianyagok kereskedelmére vonatkozó megszorításokat is.

Az intézkedések értelmében Ukrajna belbiztonsági szolgálata, az SZBU már szerda este megkezdte a stratégiai épületek védelmét, erről az ogyesszai kikötőben felvételeket is készítettek a média részére.

A szeparatisták ultimátumot adtak az ukrán hadseregnek

A veszélyhelyzet elfogadásával párhuzamosan az önkényesen kikiáltott, és Moszkva által hétfőn hivatalosan is elismert egyik „népköztársaság”, Donyeck „elnöke”, Gyenyisz Pusilin a népszerű orosz médiapropagandista, Vlagyimir Szolovjov műsorában, a Vecserben exkluzív interjúban jelentette be:

felszólítja az ukrán hadsereget, hogy azonnal, békésen vonuljon el Donyeck és Luganszk tartományok területéről, és adja azt át nekik.

Hozzátette, szerinte az ukránok nagy teljesítményű rakétavetőket telepítettek a jelenleg a két régión belül húzódó frontvonal ukrán részére, ami „veszélyezteti” Donyeck városát.

Az amerikai titkosszolgálat forrásai pedig a kormánypárti CNN kábelcsatornával közölték, elemzésük szerint „bármelyik pillanatban átfogó invázió indulhat Ukrajna ellen az orosz csapatok részéről, értékelésük szerint a harci egységek készültsége „közel 100 százalékos”. Az értesüléseket, amelyeket ebben a formában az amerikai kormányszervek már többször a nyilvánosság elé tártak az amerikai médián keresztül, eddig az ukrán kormány nem kommentálta.

Eközben Lettország miniszterelnöke, Arturs Krišjānis Kariņš a CNN-nel azt is megosztotta, a lettek szerint teljesen bizonyos, hogy az orosz seregek egy része már a donyecki-luganszki térségben, a hivatalos ukrán államhatáron belül tartózkodik.

Orbán: maradjunk ki a háborúból

„El kell utasítanunk azokat a baloldali javaslatokat, hogy magyar csapatokat, vagy felszerelést küldjünk Ukrajnába, ki kell maradnunk a konfliktusból” – erről beszélt ma este kirakott videójában Orbán Viktor magyar miniszterelnök. Aki kedden, ugyancsak a Facebook-oldalán azt is közölte, beszélt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, és biztosította arról is, Magyarország kiáll Ukrajna szuverenitása mellett.

Arról nem érkezett eddig információ, hogy Orbán „baloldali javaslatok” alatt pontosan milyen javaslatokra célzott.