Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Itt az ellenzék köztársasági elnök-jelöltje, Márki-Zay Róna Péterben látja a nemzet egységét

Ez a cikk több mint 2 éves.

A 79 éves jogász-közgazdász Róna Pétert jelölik Áder János utódjának az Egységben Magyarországért pártjai. A szövetség felkérését Róna Péter, az Oxfordi Egyetem Blackfriars Hall tanára elfogadta – áll az ellenzéki összefogás közleményében.

Róna Péter családjával 1956-ban az Egyesült Államokba emigrált, ahol a kormányzati, majd a bankszektorban is dolgozott, később gazdaságtörténészi diplomája mellé az Oxfordi Egyetemen szerzett jogászdiplomát. 1986-ban a Schroders Bank elnök-vezérigazgatójává nevezték ki. 1990-ben a rendszerváltás után amerikai karrierjét hátrahagyva tért haza Magyarországra, ahol az Első Magyar Alap vezetője lett, majd megalapította a buszgyártással foglalkozó NABI Észak-Amerikai Járműipari Rt.-t. Később az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának nemzetközi jogi tanszékén lett óraadó 2004 és 2010 között.

2008-ban a nemzetközi Valutaalappal és az Európai Unióval folytatott hiteltárgyalások során a kormány tanácsadójaként tevékenykedett, 2010-ben a Magyar Nemzeti Bank felügyelőbizottságának tagja lett. Az Ökopolisz Alapítvány kuratóriumi társelnökeként pedig az LMP munkáját segítette.
Több, a pozícióra alkalmas jelölt neve is felmerült az elmúlt hetekben, végül a hat ellenzéki párt és Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt egységesen Róna Pétert jelöli a márciusi elnökválasztáson.

„Tisztában vagyunk vele, hogy a mai parlamenti viszonyok között a Fidesz könnyen megszavazza saját jelöltjét, Novák Katalint. Ugyanakkor fontosnak tartjuk, hogy az államfői tisztségre is alternatívát mutassunk”

-jelentette ki a közleményben Márki-Zay Péter. A miniszterelnök-jelölt úgy véli, Róna Péter életútja, elismertsége és eddigi közéleti szerepvállalása alkalmassá tenné a nemzet egységét megtestesítő köztársasági elnöki tisztségre. „Hogy helyette Orbán Viktor egyik leghűségesebb szolgája lesz a köztársasági elnök, az sokat elmond Magyarország jelenlegi állapotáról. Az Egységben Magyarországért  pártjai a közvetlen államfőválasztást támogatják, így, ha az új ciklusban sikerül módosítani az alkotmányt, a következő elnök személyéről a választópolgárok dönthetnek majd” – tette hozzá.

Márki-Zay a Partizán tegnapi műsorában még huszadrangúnak nevezte a kérdést, hogy ki lesz az ellenzék államfőjelöltje. Elmondta, ő minden eddig felmerült nevet megszavazott, de azt is tudná támogatni, ha az ellenzéki képviselők egyáltalán nem jelölnének senkit. Korábban pedig arról szóltak a sajtóhírek, miszerint a hódmezővásárhelyi polgármester Iványi Gábor metodista lelkészt és közéleti személyiséget jelölné a köztársasági elnöki posztra. Márki-Zay akkor úgy fogalmazott a lelkész neve csupán egy volt a pártközi tárgyalásokon felmerült négy, lehetséges ellenzéki jelölt közül, akiket Novák Katalin családügyi miniszter ellenében indítanának egy parlamenti szavazáson.

Ahogy arra a közlemény is kitér, az új elnök megválasztásakor a fideszes kétharmad még biztosan a helyén lesz, így várhatóan Novák fogja váltani Áder Jánost a köztársasági elnöki székben. Az egykori családügyi minisztert már  jelölésekor kritizálták az ellenzéki politikusok. Márki-Zay alkalmatlannak nevezte Novákot, Donáth Anna pedig a közvetlen államfő jelölés fontosságát emelte ki.

Címlapkép: Soós Lajos / MTI