Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„Megalázzák a hazát”, „Alkalmatlan” – Márki-Zay, Donáth és Gyurcsány is reagáltak Orbán bejelentésére

Ez a cikk több mint 2 éves.

Márki-Zay Péter közös miniszterelnök-jelölt, Donáth Anna a Momentum, és Gyurcsány Ferenc a Demokratikus Koalíció elnöke is reagált Orbán Viktor kormányfő keddi bejelentésére, amelyben megerősítette azokat az értesüléseket, hogy Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter a kormánypárt jelöltje a köztársasági elnöki pozícióra Áder János mandátumának lejártával.

A politikusok mind kritizálták Orbán bejelentését.

Márki-Zay Péter szerint bár a társadalom elvárja, hogy női vezetőket nevezzenek ki, Novák alkalmatlan a köztársasági elnöki pozícióval járó feladatokra.

„Novák Katalint személyes felelősség is terheli a jogállam lebontásáért, az ország megosztásáért, a gyűlöletkampányok szervezéséért, és a tomboló korrupcióért. A köztársasági elnöki feladatra teljesen alkalmatlan.”


Donáth Anna szerint az embereknek nem arra van szüksége, hogy „bejelentsék” a következő köztársasági elnököt, hanem arra, hogy közvetlen államfő jelölés és választás során a polgárok maguk dönthessenek arról, hogy ki képviselje „a nemzet egységét”.

„És főleg most lenne erre szükség, hiszen rendkívül nehéz időszak előtt állunk. Mert nem csak a szociális válságok súlyosbodása élezi egyre inkább a konfliktusokat ember és ember között. A politikai rendszer is olyan helyzetet teremtett ami miatt áprilisban, a választásokat követően, a választások eredményétől függetlenül a társadalom egyik fele dühös és csalódott lesz.”

– indokolt Donáth.

Gyurcsány Ferenc is az egyesítő erő hiányát kifogásolta, véleménye szerint „nincsenek már közös dolgok”, az államfő szerinte nem lesz minden magyar képviselője.

„Elmúlt a közös hit, hogy vannak közös dolgok. Nincsenek. A Fidesz megölte a remény utolsó szikráját is, hogy a haza első polgára valamennyi magyar képviselője lehet. Volt már ilyen elnökünk. De ennek vége. Párttitkár-helyettes lesz az államfő egy pártállami kísérletben. Megalázzák a hazát. Megalázzák az államfői hivatást. Ismét.”

– fogalmazott a pártelnök.

Címlapkép: MTI/Bruzák Noémi