Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A rendőrség feloszlatta az USA-Kanada határra felvonult, a kötelező oltást ellenző kamionosok tüntetését

Ez a cikk több mint 2 éves.

A „Szabadság Konvoj” névre hallgató kanadai kamionos demonstráció résztvevői a héten blokád alá vonták Kanadát és az Egyesült Államokat összekötő egyik legforgalmasabb határátkelőhelyet, az Ambassador hidat, ami az amerikai Detroitot köti össze a kanadai Windsor városával.

Ezen a határátkelőn halad át a két ország közötti export és import 25 százaléka, így a kamionosok blokádja komoly gazdasági problémákat okozott mindkét ország számára.

Geoffrey Morawetz, Ontario főbírója pénteken adott ki egy végzést, miszerint a demonstrálóknak péntek este hétig van idejük retorzió nélkül elhagyni a határátkelőt. Azonban a határidő elérkezett, a tüntetők viszont nem tágítottak, annak ellenére sem, hogy Ontario tartomány legújabb rendelete szerint akár egy év börtönre vagy százezer dollár bírságra is ítélhetik az illegális blokád résztvevőit.

A többszöri figyelmeztetések ellenére sem hagyták el a határátkelőt a demonstrálók, így szombat reggel a kanadai rendőrség jelentős erőkkel kivonult a helyszínre, itt azonban nem ütköztek semmilyen ellenállásba, amint megjelentek, a tüntetők elhajtottak az átkelőtől, írja a Guardian.

A kanadai kamionos lázadás azután tört ki, hogy az ország szövetségi kormánya január 15-től kötelezővé tette az Egyesült Államokban közlekedő kamionosoknak a koronavírus elleni védőoltást. Az oltatlan sofőröknek minden út után két hét karanténba kell vonulniuk. Az intézkedés ugyan csak az országban dolgozó 120 ezer kamionos alig tizedét érinti, mégis nagyszabású tiltakozást váltott ki.

A kamionosok a Csendes-óceán partján fekvő Vancouvertől szinte az ország másik végén található Ottawáig tartó „Szabadság konvojt” hirdettek. A konvojhoz menet közben egyre többen csatlakoztak, nem csak kamionsofőrök. A menet eldurvulása mellett a követelések is megszaporodtak: már valamennyi járványügyi intézkedés visszavonását várják a kormánytól.

A tüntető tömegben felbukkant a rabszolgatartó déli konföderáció lobogója, horogkeresztes zászlók és más önkényuralmi jelképek is. Egyes résztvevők a járványügyi intézkedéseket a zsidóság elleni náci bűnökhöz hasonlították.

A kanadai konvoj világszerte nagy támogatásnak örvend, több országban is megrendeztek hasonló demonstrációkat. Új-Zélandon a tüntetők eltorlaszolták a parlament körüli utcákat, míg Franciaországban a párizsi rendőrség megtiltotta, hogy a fővárosban járműves tüntetést és blokádot tartsanak, kanadai mintára.

Itthon hétfőn került megrendezésre a „Hungarian Freedom Convoy 2022” az M3-as autópálya mogyoródi leágazásánál, amin 80 autó és néhány kamion vett részt. A demonstrálók célja, hogy tömörülésükkel elindítsanak egy magyar és nemzetközi kamionosokkal való több napos szolidaritási akciót, melynek célja ezen kívül a globális elit visszaszorítása is, írja a Telex.

A magyar szervezők hat pontban fogalmazták meg követeléseiket:

  1. A rendeleti kormányzás azonnali megszüntetése.
  2. Az összes vonatkozó egészségügyi kötelezettség, rendelet azonnali hatályon kívül helyezése.
  3. A technokrata kezdeményezések azonnali felfüggesztése és felülvizsgálata: az egészségügyi útlevelek és a digitális igazolványok megszüntetése; betegségmegelőzés oltások felvételére egyszerűsítését, megfigyelő hálózatok-, adatösszesítő rendszerek kiépítését-, 5G bevezetését, készpénz felszámolását, emberi munkaerő szükségtelenné tételét, magángazdaságok megszüntetését, gyermekek 18 éves kora előtt a szülői gondoskodás és felelősség alóli kivonását, az iskolai oktatás elgépiesítését célzó folyamatok azonnali leállítása és felülvizsgálata, társadalmi konszenzus elérése független, valós tények alapján.
  4. A emberi jogok és a munkához való jog teljes helyreállítása – a törvénytelen, indokolatlan rendkívüli állapottal az ún. rendeleti kormányzással felülírt jogállamiság és az alap emberi jogok teljes valós visszaállítása, összhangban a vonatkozó hazai és nemzetközi egyezményekkel, vállalt kötelezettségekkel.
  5.  A munkához való jogaikban sértett, szociális- és egészségkárosodást szenvedett egyének és családjaik kártalanítása, rehabilitálása.
  6. Felelősök elszámoltatása, döntési folyamatok kivizsgálása.

(Forrás: Telex.hu, Guardian.com)