Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Erőszakkal fenyegető kamionos tüntetés Kanadában

Ez a cikk több mint 2 éves.

Hatalmas tömeg gyűlt össze Kanada fővárosában a járvány miatti szigorítások ellen tüntetve. A kanadai kormányfő szerint nem fogják bevetni a katonaságot az Ottawa központjában gyülekező kamionsofőrök ellen, a város rendőrfőnöke, azonban nem zárta ki ezt a lehetőséget, írta meg a Népszava.

A kanadai kamionos lázadás azután tört ki, hogy az ország szövetségi kormánya január 15-től kötelezővé tette az Egyesült Államokban közlekedő kamionosoknak a koronavírus elleni védőoltást. Az oltatlan sofőröknek minden út után két hét karanténba kell vonulniuk. Az intézkedés ugyan csak az országban dolgozó 120 ezer kamionos alig tizedét érinti, mégis nagyszabású tiltakozást váltott ki. 

A kamionosok a Csendes-óceán partján fekvő Vancouvertől szinte az ország másik végén található Ottawáig tartó „Szabadság konvojt” hirdettek. A konvojhoz menet közben egyre többen, nem csak kamionsofőrök csatlakoztak. A menet eldurvulása mellett a követelések is megszaporodtak: már valamennyi járványügyi intézkedés visszavonását várják a kormánytól.

A konvoj előző héten érte el a fővárost, Trudeau miniszterelnököt és családját testőrsége jobbnak látta kimenekíteni otthonából. Noha a rendfenntartók legpesszimistább feltevései még nem teljesültek, a parlament környékét és Ottawa belvárosát ellepő tömeg egyesek szerint a Kapitóliumot tavaly megrohanó szélsőjobboldali tüntetőkhöz hasonlóan viselkedik. Ezzel nyilván összefügg, hogy a határ déli oldaláról is sokan érkeztek Ottawába, illetve Donald Trump is támogatásáról biztosította a „szabadságharcosokat”.

A tüntető tömegben felbukkant a rabszolgatartó déli konföderáció lobogója, horogkeresztes zászlók és más önkényuralmi jelképek is. Egyes résztvevők a járványügyi intézkedéseket a zsidóság elleni náci bűnökhöz hasonlították, írja meg a BBC. A tüntetők egy része agresszívan viselkedik a város lakóival, előfordultak veszekedések és lökdösődések, főként olyanokkal szemben, akik nem osztották a nézeteiket, például maszkban mentek el mellettük. A rendbontók a rendőrséggel szemben sem fogták vissza magukat. 

A rendbontások miatt a GoFundMe internetes adománygyűjtő oldal leállította az eddig összegyűlt, körülbelül 10 millió kanadai dollár (majdnem 2,5 milliárd forint) folyósítását a tüntetőknek. 

A New York Times szerint a város tüntetők új hullámára, mintegy 300-400 kamionra és további, körülbelül 2000 emberre számít. Toronto és Québec szintén felkészül az elégedetlen emberek újabb hullámára. 

Catherine McKenney Ottawa városi tanácsának tagja számtalan e-mailről számolt be a New York Times újságírójának, melyekben a város lakói panaszkodnak a tüntetők agresszív viselkedésére. 

„Elmentem bevásárolni, mire kiabáltak velem, zaklattak, követtek az utcán. Már félek kimenni.”

-idézi McKenny az e-mailek egyikét.