Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ottawa polgármestere szükségállapotot rendelt el, amiért a várost megbénították a covid szabályozások ellen tüntető kamionsofőrök

Ez a cikk több mint 2 éves.

Szükségállapotot rendelt el a polgármester Ottawában, miután kamionosok tömege tüntet január 28-a óta a kanadai fővárosban a járványügyi szabályozások ellen. A tiltakozáshullámot eredetileg az robbantotta ki, hogy kötelező oltást, oltatlanok esetében pedig két hetes karantént rendeltek el az Egyesült Államok és Kanada között ingázó kamionsofőröknek. Az Ottawában tartozkodó kamionok és tüntetők számát vitatják.

A polgármester, Jim Watson szerint a szükségállapot elrendelésére azért van szükség, mert az ottawai rendőrség már nem tud megbirkózni a helyzettel, ezért más joghatóságok és kormányzati szintek bevonására van szükség.

Ezt teszi lehetővé a rendkívüli állapot. Ezen felül többletjogokat ad a városnak a beszerzés és a szolgáltatásnyújtás terén, amire a frontvonalban dolgozóknak és az elsősegélynyújtóknak szüksége lehet majd.

Az elmúlt hétvégén több ezer tüntető csatlakozott az ottawai demonstrációhoz. A helyiek folyamatos dudálásra, a közlekedés fennakadására és zaklatásra panaszkodnak. A rendőrség „ostromnak” nevezte a kialakult helyzetet, amit már nem tud kezelni. A tüntetők Justin Trudeau miniszterelnök lemondására szólítanak fel, bár a coviddal kapcsolatos szabályozások többségéért a tartományi kormányok a felelősek.

Kanada legnagyobb városában, Torontoban a rendőrségnek útlezárásokkal sikerült megfékeznie egy hasonló tüntetést.

Mindeközben a kanadai ügyekbe folyamatosan beavatkoznak a szomszédos ország, az Egyesült Államok politikusai.

A „szabadságkonvojnak” is nevezett tüntetést támogatásáról biztosította Donald Trump. A tüntetők pénzgyűjtésbe kezdtek a GoFundMe nevű oldalon, amin keresztül több republikánus politikus is anyagiakkal támogatta a kanadai járványszkeptikusokat. A támogatók között van Texas főállamügyésze, Ken Paxton és Texas szélsőjobboldali-libertárius szenátora, Ted Cruz. Egy korábbi, Barack Obama által kijelölt nagykövet, Bruce Heyman elítélte, hogy az Egyesült Államokból beavatkoznak Kanada politikájába.

A GoFundMe végül visszaküldte a feladóknak a felajánlott pénzt, mondván, a cég szabályzata tiltja, hogy jogellenes tevékenységért gyűjtsenek pénzt az oldalon.