Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Gulyás Gergely szerint törvénytelen és politikai célú volt a pedagógusok sztrájkja

Ez a cikk több mint 2 éves.

Több hét kihagyás után ma reggel szokatlanul korai időpontban, 7-től újra kormányinfót tartott Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.

Vírus

A virológusok szerint az ötödik hullám csúcsán vagyunk, és amilyen gyorsan az omikron a fertőzéseket csúcsra vitte, olyan gyorsan el is vonul majd. Lényegesen gyorsabban és többen fertőződnek meg ebben a hullámban, az elhunytak száma viszont nem emelkedett olyan mértékben, mint eddig – mondta Gulyás Gergely.

A miniszter bejelentette: a kormány megváltoztatta korábbi, szigorúbb döntését, a két oltással rendelkezők oltási igazolványa továbbra is érvényes lesz május 1-ig, mert az uniós szabályok sem szigorodtak úgy, ahogy várható volt a kormány szerint, így azok jelenleg a második oltástól számított 270 napig érvényesek.

Összesen több mint 6 millióan kaptak első és második oltást, a harmadik oltást több mint 3,7 millióan kapták meg. Oltóanyag kellő számban áll rendelkezésre.

Szentkirályi Alexandra bejelentette, hogy a magas kockázatú betegek számára a kormány uniós beszerzés keretében 50 ezer kezelésnek megfelelő adagnyi Paxlovid (Pfizer) gyógyszert igényelt.

Oroszország

„Magyarország tisztában van a helyével és súlyával”, viszont nem függetleníthető a gázhasználata Oroszországtól – mondta Gulyás. A miniszter Orbán Viktor oroszországi látogatásával kapcsolatban arról tájékoztatott: 1 milliárd köbméterrel növelik meg a Magyarországra érkező gázt, így a 9-10 milliárd köbméteres gázszükségletből 5 és fél milliárdot orosz gázból biztosítják.

„Ha nincs orosz gáz, akkor nincs rezsicsökkentés” – ismételte el Orbán Viktor mondatát Gulyás Gergely. Az orosz-ukrán konfliktussal kapcsolatban azt mondta, Orbán Viktor „békemissziónak” is tekinti az útját, fontos, hogy mindenki, így Oroszország is tartsa tiszteletben Ukrajna szuverenitását. A kérdés a kormány szerint Ukrajna NATO-tagsága körül forog, mert Oroszország csak enélkül érzi magát biztonságban, Nyugat-Európának erről kell állást foglalnia.

Pedagógussztrájk

A hétfői pedagógussztrájkkal kapcsolatban Gulyás szerint két különálló kérdést érdemes megvitatni. A legfontosabb, hogy jogos-e az igény, hogy a pedagógusok is szeretnének magasabb bért kapni. Ez a kormány szerint jogos, ezért a következő ciklusra jelentős béremelést tervez – ismételte el Gulyás az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) álláspontját, amivel a sztrájktárgyalások alatt igyekeztek elfogadtatni a szakszervezetekkel a csupán 10 százalékos idei béremelést.

A másik szempont Gulyás szerint, hogy „politikai sztrájkkal van dolgunk”. Az ezzel kapcsolatos kétségeket a Márki-Zay Péter által viselt kék szalag eloszlatja – csatlakozott rá a miniszter a kormánysajtó „leleplező” cikkeire, amelyek csak azt nem vették figyelembe, hogy a kék szalagot nem Márki-Zay találta fel, az már jóval a miniszterelnök-jelölt magyarországi politizálása előtt is a szolidaritás és a szakszervezetiség jelképe volt, így aztán teljesen természetes volt, hogy sokan ezúttal is magukra tűzték hétfőn.

Ez a sztrájk törvénytelen volt. Nem helyes, ha a jövő nemzedékek oktatói törvénytelen sztrájkban vesznek részt – mondta Gulyás, ismét csatlakozva az EMMI álláspontjához.

Maga a cél jogos, de nem helyes, hogy a szakszervezeti vezetők törvénytelen sztrájkra buzdítanak és megtévesztenek tanárokat – mondta a miniszter. Azzal kapcsolatban, hogy az EMMI retorziókkal fenyegeti a sztrájkban részt vevő pedagógusokat, azt mondta: nincs kormánydöntés erről.

Völner-Schadl-ügy

A végrehajtói kar elnöke és Varga Judit igazságügyi miniszter helyettesének korrupciós ügyével kapcsolatban a miniszter szinte minden kérdést lepattintott. Szerinte az érintettekhez kellene intézni a sajtó kérdéseit – szerinte például Varga Juditnak számtalan közszereplése van és Rogán Antal is „kénytelen” néha sajtókérdésekre válaszolni.

Többször is elhangzott, hogy nyomozás folyik, a kormány pedig nem tervez vizsgálatot folytatni azzal kapcsolatban, hogy három minisztériumban is házkutatást tartottak. Nem történt meg, amit el akart érni Völner, vagyis nincs mit vizsgálni – összegezte Gulyás.

Arra a kérdésre, hogy mit tenne, ha kiderülne a kabinetfőnökéről, hogy egyetemi vizsgákat intéznek neki, Gulyás azt válaszolta, megkérdezné róla a kabinetfőnökét. Rogán Antal kabinetfőnökének vizsgaügyéről nem volt szó a tegnapi kormányülésen sem, mert „a kormány egy komoly testület”. A Völner Pál és Schadl György által intézett egyetemi vizsgákkal kapcsolatban egyébként szintén azt mondta, folyik egy egyetemi vizsgálat, várjuk meg annak az eredményét. Rogán Antalról Gulyás szerint nem merült fel, hogy köze lehetne a korrupciós ügyhöz, annak a vizsgálatát pedig a nyomozókra hagyja, hogy véletlen egybeesés-e, hogy a nyomozati anyagban felmerült „Tóni, Barbara és Ádám” neve, ami kísértetiesen hasonlít Rogán Antal, Rogán Barbara és Nagy Ádám hármasára.

Arra a kérdésre, hogy Schadl Görgy miért kapott diplomata útlevelet (amellyel épp a letartóztatása előtt utazott volna Dubajba), Gulyás azt válaszolta, tudomása szerint minden kamarai vezetőnek van ilyen. Szerinte Völner Pál tudja eldönteni, hogy le kell-e mondani a képviselői mandátumáról. Ha igazak a vádak, akkor le kell mondania. Ha nem, akkor nem.

Címlapkép: MTI/Illyés Tibor