Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Úgy szüntette meg a szerb kormány a lítiumbánya projektet, hogy a választások után folytathassák azt

Ez a cikk több mint 2 éves.

„A mód, ahogyan a Jadar projektre vonatkozó rendeletet megszüntette a kormány, nagy átverést jelent, amelynek hátterében az a szándék húzódik meg, hogy a parlamenti választások után a Rio Tinto folytathassa a munkát”– jelentette ki szombaton Savo Manojlović, az Alkotmányosság és Törvényesség Védelméért Egyesület elnöke. A Szabad Magyar Szó beszámolója szerint a „Kreni-promeni„ kampány igazgatója bejelentette azt is, jövő csütörtökre újabb tüntetést szerveznek „Szerbia nem eladó!” címmel a szerb kormány épülete elé, hogy a rendelet jogszabályoknak megfelelő megszüntetését és a lítiumbányászat betiltását követeljék.

Manojlović hangsúlyozza: a Jadar völgyére vonatkozó területrendezési tervet a kormány nem a jogi előírásoknak megfelelően szüntette meg, noha a zöldszervezetek idejekorán tájékoztatták a kabinetet, hogy mit kell tennie a jogilag megtámadhatatlan hatályon kívül helyezés érdekében. Hozzátette:

„A szerb kormány megtett lépése lehetővé teszi, hogy a Rio Tinto bármikor megkérdőjelezze a területrendezési terv hatályon kívül helyezését és újraaktiválja azt. Ugyanakkor minden jogalap nélkül erősíti a Rio Tinto érvrendszerét, amellyel Szerbiától kártérítést követelhet.”

Mint arról mi is beszámoltunk, december elejétől a döntéshozókat is meglepő erejű tiltakozáshullám bontakozott ki Szerbiában, miután  a kormány legújabb rendelkezéseivel jelentős ásványkincseket ajánlott fel a kínai Zijin rézbányának, és az ausztrál Rio Tintonak olyan bányászati projektek megvalósításához, amelyek valószínűsíthetően nagyon komoly környezetkárosítással járhatnának.

Ana Brnabić szerbiai miniszterelnök a Rio Tinto körül kialakult helyzetért a korábbi államvezetést okolta, és azt mondta, hogy a tiltakozókat külföldi szervezetek fizették – írta a Szabad Magyar Szó. Korábban Aleksandar Vučić államfő is hasonló dolgokat állított, amikor arról beszélt, hogy Szerbiának egymilliárd eurót kell fizetnie, ha olyan döntés születik, hogy elküldik a Rio Tintót. Ennek ellenére Szerbia a miniszterelnök közlése szerint most mégis visszavonta a jadarit nevű érc bányászása céljából készített területrendezési tervét, valamint a Rio Tintóval kapcsolatos összes hatósági engedélyt, és feloszlatták a „Jadar” projekt végrehajtásával foglalkozó munkacsoportot.

Korábban beszámoltunk róla, hogy több ezer fős tüntetést tartottak Szerbiában a kormány által is támogatott lítiumbánya megnyitása ellen, múlthéten pedig utakat zártak le a demonstrálók. Az országos méretű felháborodás azért tört ki, mert a szerb parlament elfogadott két törvényjavaslatot, egyrészt a helyi népszavazási törvénnyel, másrészt a földek kisajátításával kapcsolatban. A tüntetők úgy vélik, hogy az előbbi megnehezíti a környezetromboló beruházással szembeni tiltakozást, a kisajátítási törvény pedig jelentősen megkönnyíti az államnak a magánterületek megszerzését.