Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Főutakat, hidakat és határátkelőket zártak le a környezetromboló lítiumbánya ellen tüntetők Szerbiában

Ez a cikk több mint 2 éves.

Ismét útlezárásokkal demonstráltak Szerbiában a környezetvédők a Rio Tinto ausztrál-angol multicég Loznicébe tervezett lítiumbányája ellen. A korábban bejelentetteknek megfelelően többek között egy Belgrádba vezető autópálya szakaszon, Szebia és Bosznia határán, Užice, Šabac és Gornjačka klisura hídjain és a Požega/Kosjerić – Pesak főúton zárta le a forgalmat több száz tüntető.

A tiltakozásokat szervező környezetvédelmi szervezetek legfőbb követelése továbbra is az, hogy hozzanak nyilvánosságra minden olyan dokumentumot, amit az állam a Rio Tintóval aláírt, és hogy helyezzék hatályon kívül a Jadar projektum területrendezési tervére vonatkozó kormányrendeletet. Az összesen 2,1 milliárd eurós projekt azonnali leállítását is követelik.

Szerbia kormánya a Reuters megkeresésére úgy reagált, a bánya ügyében az április 3-i választásokat követően hoznak majd döntést.

A Mércén folyamatosan követtük a lítium bánya ügyében kialakult Szerbiai eseményeket.

Szerbiában 2004 végén fedezték fel a Loznica város közelében található bőséges jadarit nevű lítiumérc készletet. A lítium elengedhetetlen a modern elektrotechnikai, akkumulátorral működő eszközök gyártásához, így különösen nagy iránta a kereslet. Korábban részletesen beszámoltunk a kitermelést övező nemzetközi vállalatok érdeklődéséről és az azt követő társadalmi tiltakozásról.

A lítium–nátrium–boronszilikát vegyületből álló jadarit kitermelése különösen fontos az országnak, mivel itt található a világ eddig feltárt lítiumkészletének 10 százaléka. Ennek kibányászása azonban súlyos környezeti terheléssel és veszéllyel járna a környező folyókra és mezőgazdasági területekre nézve. A Balkan Green Energy News értesülései szerint már a felderítés során veszélyes anyagok szivároghattak a felszínre.

Az ásványok kibányászásának lehetőségére három területen végeznek kutatásokat, azonban korábban a valjevói Legfelsőbb Bíróság ideiglenesen felfüggesztette az  egyik vállalat geológiai kutatására irányuló kérelmét. A döntés alapján az ottani lakókat ellenérdekelt félként kell elismerni a feltárást végző vállalattal szemben.

Korábban beszámoltunk róla, hogy több ezer fős tüntetést tartottak Szerbiában a kormány által is támogatott lítiumbánya megnyitása ellen. Az országos méretű felháborodás azért tört ki, mert a szerb parlament elfogadott két törvényjavaslatot, egyrészt a helyi népszavazási törvénnyel, másrészt a földek kisajátításával kapcsolatban. A tüntetők úgy vélik, hogy az előbbi megnehezíti a környezetromboló beruházással szembeni tiltakozást, a kisajátítási törvény pedig jelentősen megkönnyíti az államnak a magánterületek megszerzését.

(Szabad Magyar Szó, Deutsche Welle, EuroNews)