Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Még soha nem perelték be egyszerre annyian a kormánylapot, mint most a Figyelőt a 2018-as Soros-listája miatt

Ez a cikk több mint 2 éves.

Nem kevesebben, mint harmincnégyen perelték be a Figyelő című, 2017-as felvásárlása óta kormányközeli  hetilapot, amiért felkerültek az újság „Soros-zsoldoslistájára” az előző országgyűlési választás után- írta meg pénteken a bíróságon az érintetteket képvislő Magyar Helsinki Bizottság.

Négy évvel ezelőtt a Mérce is beszámolt arról, hogy a Figyelő közhasznú tevékenységet folytató civil szervezeti aktivistákat és egyszerű munkavállalókat „idegen, gonosz hatalmak” zsoldosainak állított be, illetve egy „titkos összeesküvés” résztvevőinek állította őket, miközben a listán szereplők neveit az egyes Open Society Foundations által támogatott szervezetek nyilvánosan elérhető a honlapjáról másolták ki. Mindemellett olyanok is felkerültek a listára, akik már a cikk megjelenésének idején halottak voltak.

A „zsoldoslista” fogalma akkor Orbán Viktor március 22-én publikált facebook-videóján keresztül terjedt el, aki arról bezsélt, hogy „Magyarországon 2000 zsoldos, egy egész zsoldos hadsereg” dolgozik Soros Györgynek. A miniszterelnök Bayer Zsolt cikkéből szedte az információt, aki egy illegális titkosszolgálati módszereket alkalmazó izraeli privát biztonsági cég munkájára alapozta cikkét.

A mostani per előtt két jó hírében megsértett személy – akiket a lap a hírhedt „Soros-listáján” szerepeltetett  – javára már 2020 márciusában jogerős ítélet kötelezte arra a Mediaworks Zrt.-t, a Figyelő kiadóját, hogy fizessen 500–500 ezer forintos sérelemdíjat,

A bíróság akkor azt állapította meg, hogy a nem közszereplő listázott embereknek nem volt lehetőségük reagálni a sajtó támadására, aminek hátrányos következményeit a magánéletükben tapasztalták. A sajtószabadság egyébként sem terjed ki a közéleti vitában részt nem vevő személyekre vonatkozó, valótlan tartalmú megbélyegzésre. Ugyan a sajtó írhat arról például, hogy milyen szervezetek részesültek a Nyílt Társadalom Alapítvány pénzügyi támogatásaiban, de ahhoz nincs joga, hogy a szervezetekben dolgozó, közéleti vitákban részt nem vevő felperesek nevét közölje, és róluk teljesen valótlan összefüggéseket híreszteljen.

Most újabb harmincnégy „zsoldosnak” bélyegzett ember indított per a cikk miatt, mivel a kiadó a pert követően egyikük megkeresésére nem adott elégtételt önkéntesen.

A képviseletükben eljáró Fazekas Tamás, a Magyar Helsinki Bizottság ügyvédje szerint valószínűleg azért is különleges ez az ügy, mert itt nem kevesebben, mint egyszerre harmincnégyen perelik a Figyelőt kiadóját:

„A kormánysajtó és kormány propagandagépezete ellen eddig számtalan jogerős elmarasztaló ítélet született, de egyről sem tudok, ahol ilyen sokan álltak volna ki magánéletük védelmében, és vállalták volna a pereskedés kellemetlenségeit. Nyilvánosan megbélyegző, jó hírnevet sértő ellenséglisták gyártása ellen mindannyiunk érdeke fellépni. Ez a fajta civil kurázsi igazán tiszteletreméltó és példamutató.”

(Helsinki Figyelő)