Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Miközben Afrika vakcinahiánnyal küzd, az oltóanyagok jelentős része a szemetesben landol

Ez a cikk több mint 2 éves.

A globális észak a vakcinák egyenlőtlen elosztására úgy reagál, hogy a csaknem teljesen lejárt szavatosságú oltóanyagokat az afrikai országokba szállítja. Olyan államokba, amelyekben nincsen kiépült infrastruktúra ahhoz, hogy a vakcinákat még időben felhasználják, írja a Jacobin magazin.

Afrikában hiány volt és marad az oltóanyagokból, miután a globális észak országai a gyógyszergyártó cégek vakcináit felhalmozták, és nem voltak hajlandóak lemondani az oltóanyagok szabadalmairól. Ennek eredményeképpen az afrikai országoknak nehézséget okozott, hogy elegendő oltóanyagot szerezzenek be a tömeges oltási kampányaikhoz, ráadásul a gyenge átoltottság miatt újabb és újabb vírusvariáns jelent meg, legutóbb például az omikron, amely mára az egész világon szétterjedt.

Annak ellenére, hogy az utóbbi hónapokban a tehetősebb országok egyre több oltóanyagot szállítanak Afrikába, azt állítják, hogy a gyenge egészségügyi ellátórendszerek és a korlátozott infrastruktúra hátráltatja az oltóanyagok beérkezését.

Azonban közben egy másik, ehhez kapcsolódó probléma is felmerült: a mérhetetlen oltóanyag-pazarlás.

Bizonyos mértékben ez természetes, hiszen a vakcinák fiolái megsérülhetnek a szállítás során, a vakcinák elveszthetik a hatásukat a nem megfelelő tárolás során, vagy hűtés nélkül megváltozhatnak a tulajdonságaik. Ám a pazarlás úgy is jelentkezhet, hogy  a vakcinát elmulasztják felhasználni. Így történt ez az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban is, ahol az első oltási kampányok elcsendesedése után ellankadt az oltási kedv, a vakcinák pedig lassan lejártak.

A Jacobin összegzése szerint csak az Egyesült Királyságban a vakcinák 10 százaléka a szemétben végezte. Például

több mint hatszázezer adag AstraZeneca vakcinát dobtak ki, miután az életmentő oltásokat hagyták lejárni.

Az ampullákat azt követően dobták ki, hogy májusban úgy döntöttek, hogy a ritka vérrögképződéssel kapcsolatos aggodalmak miatt nem kínálják tovább az AstraZeneca vakcinát a fiatalabb korosztályoknak. Az Egyesült Államokban a gyógyszertárak és az állami intézmények az NBC News által megszerzett kormányzati adatok szerint március 1-je óta legalább 15 millió adag COVID-19 vakcinát dobtak ki – de vélhetőleg a valós szám még ennél is magasabb.

Az Egyesült Királyság annak ellenére sem ajándékozza el a vakcinákat, hogy becslések szerint májusig nyolcszázmillió adag oltóanyag fog lejárni. Más országok, amelyek nagyvonalúbbak a globális dél országai iránt, az utolsó pillanatokban adják tovább a fel nem használt oltóanyagokat.

Idén júliusban az Egészségügyi Világszervezet (WHO) arról számolt be, hogy nyolc afrikai országban 450 ezer adományozott dózis lejárt, mielőtt beadhatták volna a rászorulóknak. Az év folyamán Malawinak húszezer adagot kellett elégetnie, Dél-Szudánban közel hatvanezer adagot dobtak ki, a Kongói Demokratikus Köztársaságnak pedig 1,3 millió oltást kellett visszaadnia a COVAX-nak az átgondolatlan adományok miatt.

A Jacobin kiemeli, hogy mindez nem azért történik így, mert az afrikai országok lakói nem kívánják beoltatni magukat. A vakcinák egyszerűen nem jutnak el időben hozzájuk. Jelenleg a vakcinák adományozói egyszerűen nem veszik figyelembe magukat az afrikaiakat.

Az ajándékozott vakcinák nagyon rövid szavatossági idővel bírnak, az adományokat sokszor az utolsó pillanatban szállítják Afrikába. Így nem marad már más, mint hogy a jól megközelíthető városokba jutnak az oltóanyagok, ami pedig kimarad, az elvész.

A megoldás továbbra is az lenne, ha a vakcinagyártók feloldanák a szabadalmaikat, a tehetősebb országok pedig biztosítanák, hogy a helyben készülő oltóanyagok mindenkihez eljussanak a globális dél országaiban.

(Jacobin, Mérce)
Címlapkép: WHO / Flick