Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az omikron-variáns maga alá gyűrte Belgiumot, Portugáliát, Franciaországot és az USÁ-t is

Ez a cikk több mint 2 éves.

A koronavírus omikron variánsának térhódításáról egyre több országban számolnak be. Az Amerikai Egyesült Államokban december végére az új variáns nagyobb vírushullámot okozott, mint nyáron a delta variáns, írja az MTI nyomán a Telex.

Szeptember elején naponta átlagosan 160 ezer új fertőzöttet regisztráltak, decemberre ez az érték 179 ezerre növekedett az omikron-variáns dominánssá válásával. Azonban a deltával ellentétben az új variáns esetében sokkal kevesebb embert került kórházba. Az USÁ-ban ezek az arányok azonban tovább romolhatnak, ugyanis az országban az átoltottság meglehetősen alacsony: a 330 millió lakosnak csupán 62 százaléka kapta meg második oltását.

Karikó Katalin nemrég optimista hangnemben nyilatkozott az omikronról a Kossuth Rádiónak. A kutató szerint, ha az omikron egyszerre fertőzőbb és gyorsabb lefolyású betegséget okoz, akkor az új variáns akár a nyájimmunitás elérését, és így a járvány végét is jelentheti.

Belgiumban az új fertőzések több mint kilencven százalékáért az omikron felelős a virológusok szerint. Az új variáns ugyanannyi új esetet hozott, mint szeptemberben a delta.

Igaz, a belga egészségügyi hatóságok legfrissebb adatai szerint a hét folyamán naponta átlagosan 7011 új fertőzöttet vettek nyilvántartásba, ami 36 százalékos csökkenést jelent az előző héthez képest, írja a hvg.hu.

Az omikron-variáns Portugáliában is nagyon gyorsan terjed. Az egészségügyi hivatal pénteken közzétett becslései alapján az esetek 61,5 százalékáért lehet felelős az új variáns az országban, ahol szombaton már harmadik napja volt 10 ezer fölött az egy nap alatt diagnosztizált új esetek száma, írja a Telex.

A portugál egészségügyi hatóság pénteki jelentéséből kiderült, hogy az esetszámok jelentősen növekedtek az elmúlt hónapokban, különösen Lisszabon térségében, azonban ilyen mértékben nem nőtt az elhalálozások és az intenzív osztályra kerülők száma. Akárcsak Belgiumban és Amerikában, ősszel még a delta, decembertől az omikron-variáns lett a domináns, december 22-re a megbetegedések 61,5 százalékát okozhatta.

Az omikron felfutásáért nagyban felelős lehet az ünnepi időszak, amikor mindenki a családjával találkozik.

Emellett az új variáns tünetei különböznek a „megszokottól”, a lappangási ideje rövidebb és a lefolyása is gyorsabb, mint a delta-variánsé. Gyakori tünetek közé tartozhat az orrdugulás, torokkaparás, nyak körüli izmok fájdalma és a bélrendszeri panaszok, azonban a tüdőt kevésbe károsítja, írja az Index.

Franciaországban több mint 100 ezer pozitív koronavírus-tesztet végeztek egy nap alatt, amire a vírus kezdete óta nem volt példa az országban, írja a Guardian. Az omikron-variáns terjedése óta a kórházba kerülések száma is megduplázódott.

Az elmúlt hét tesztjei alapján a párizsi régióban minden száz emberből egy koronavírus pozitívnak bizonyult. Az egészségügyi szakértők szerint az új megbetegedések jelentős részéért az omikron-variáns a felelős.

Az új variáns megfékezésével kapcsolatos következő lépésekről a francia kormány hétfőn fog rendkívüli ülést tartani.

Magyarországon igazoltan egyelőre csak 61 megbetegedésről tudunk, amiért az omikron-variáns lenne a felelős, ezt az adatot december 23-án közölte a kormány. Azóta nem jelent meg új információ az omikron-variánssal kapcsolatban az oldalon.

Szombaton 4500 repülőgépjáratot töröltek azért, mert a légitársaságok dolgozói közül nagyon sokan kerülnek karanténba. A mai napon további 2074 járatot töröltek világszerte a FlightAware adatai szerint.

Az elmúlt hetek adatai jól mutatják, hogy a nyugati országokban elég komoly problémákat okoz az új variáns, olyan országokban is, ahol a magas az átoltottság. Az emlékeztető adagok kapcsán érdemes felidézni, hogy addig nem beszélhetünk a koronavírus legyőzéséről, amíg a globális déli országokban az oltottsági szint alig éri el a 6 százalékot.

Jelenleg a bolygó lakosságának körülbelül 57%-a oltott, a gazdag országokban pedig átlagosan 70% fölött van az átoltottság. Ehhez képest több mint 50 ország átoltottsági szintje a 10%-ot sem érte el az idei őszre, ami jól illusztrálja az egyenlőtlenségeket észak és dél között.

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán