Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

16-an vesztették életüket egy hajószerencsétlenségben szenteste a görög partoknál

Ez a cikk több mint 2 éves.

Legkevesebb tizenhatan haltak meg szenteste az Égei-tengeren miután felborult egy menekülteket szállító hajó, ezzel harmincra nőtt az elmúlt három napban történt, három görögországi hajószerencsétlenség áldozatainak száma – írja a Guardian. A balesetek egy új, az embercsempészek körében egyre gyakrabban használt, veszélyes útvonalon történtek, Törökország és Olaszország között, ami elkerüli a korábban legforgalmasabb, erősen ellenőrzött görög szigetvilágot.

A partiőrség jelentése szerint pénteken a késő esti órákban 62 embert mentettek ki egy felborult vitorlás mellől, Párosz szigetétől 8 kilométerre. A kimentett menekültek szerint összesen 80-an indultak útnak, a partiőrség eddig 12 férfi, három nő és egy kisgyermek holttestét találták meg. A szenteste folyamán öt hatósági és kilenc magán hajóval, egy helikopterrel, egy katonai repülővel és búvárok bevonásával kutattak további túlélők után a térségben.

Ez a harmadik hasonló szerencsétlenség három napon belül.

Csütörtökön 11-en vesztették életüket 235 kilométerre Athéntól, Antiküthéra szigetének közelében miután egy csónak zátonyra futott. A megrekedt hajóból 90 ember sikerült kimenteni, köztük 27 gyermeket.

Harmadik napja folyik a kutatás egy eddig legalább három áldozatot követelő, szerdai szerencsétlenség túlélői után. Folegrandosz szigetének partjainál tizenhárom túlélőt sikerült biztonságba juttatni, az ő elmondásaik alapján további 17 embert keresnek. A menekültek Irakból próbáltak Törökországon keresztül embercsempészek segítségével Olaszországba jutni.

Görögország és a görög szigetcsoport a menekültek által leggyakrabban megközelített tengeri célpont, Leszbosz szigetén tömegek várják menedékkérelmei elbírálását embertelen körülmények között. Hellász mellett Málta és Olaszország partjainál is rendszeresen történnek a fentiekhez hasonló szerencsétlenségek, gyakran az országok partiőrségének beavatkozásának köszönhetően. Olaszország két napos veszteglés után engedett csak kikötni egy kétszeres kapacitáson működő, 900 embert kimentő hajót.

Idén nyáron Líbia partjainál, a máltai mentési zónában az afrikai ország „parti őrsége” előszőr megtámadott, majd megpróbált felborítani egy 50 embert, köztük gyerekeket is szállító csónakot. A szigetország egy évvel korábban például Málta nem engedte kikötni a Talia kereskedelmi teherhajót, ami 53, csónakjukkal felborult menekültet mentett ki a Földközi-tenger máltai mentési zónájának közelében, április elején pedig egy Líbiát a fedélzetén több mint 70 emberrel elhagyó hajó segélyhívására érkező „mentő osztag” járt el egészen embertelenül.

(TheGuardian)

Címlapkép: WikiWand