Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kétnapos veszteglés után köthetett ki Olaszországban az a hajó, amely 900 embert mentett meg a Földközi-tengeren

Ez a cikk több mint 2 éves.

Kikötési engedélyt adott Olaszország a partjai mellett veszteglő Sea Eye 4-nak, ezzel véget ért a német mentőhajó közel két napos kálváriája. A Sea Eye 4 először csütörtökön kért engedélyt előbb a máltai, majd az olasz hatóságoktól arra, hogy a Földközi-tengerből kimentett, mintegy 900 menekültet partra tehesse, azonban akkor ezt mindkét ország elutasította.

A hajó nagyjából fele ennyi ember befogadására alkalmas, a fedélzeten mindössze 850 adagnyi étel, és véges mennyiségű édesvíz áll rendelkezésre, ráadásul a túlzsúfoltság megnöveli az esetleges egészségügyi problémák és a megbetegedések kialakulásának esélyét is. A helyzetet tovább súlyosbította, hogy a hétvégére vihart ígértek a térségbe, ami végül szombat délután meg is érkezett, ötméteres hullámokkal és 75 kilométer per órás széllel. A vihar miatt a fedélzeten többen rosszul lettek.

A vízből kimentett menekültek között több terhes nő, egész családok és gyermekek is vannak. A hajó legénységének nyilatkozata szerint azonban a vihar és a napokon át tartó, kilátásátalan hánykolódás ellenére senki sem esett pánikba.

A kikötésre engedélyt adó szicíliai Trapani városáig a Sea Eye 4-nak még így is további 20 órát kell hajóznia.

Nem ez az első alkalom, hogy a máltai és az olasz hatóságok elmulasztották, vagy csak késve biztosítottak segítségnyújtást. Idén nyáron Líbia partjainál, a máltai mentési zónában az afrikai ország „parti őrsége” előszőr megtámadott, majd megpróbált felborítani egy 50 embert, köztük gyerekeket is szállító csónakot. A szigetország egy évvel korábban  például Málta nem engedte kikötni a Talia kereskedelmi teherhajót, ami 53, csónakjukkal felborult menekültet mentett ki a Földközi-tenger máltai mentési zónájának közelében, április elején pedig egy Líbiát a fedélzetén több mint 70 emberrel elhagyó hajó segélyhívására érkező „mentő osztag” járt el egészen embertelenül:

A segítségkérők arról számoltak be, hogy egy máltai hajó közelítette meg őket korábban, de az segítségnyújtás nélkül továbbhajózott, majd egy másik érkezett, erről a legénység egy része átszállt, majd

megrongálták a hajó motorkábelét, és közölték a segélykérők szerint, hogy „Itt hagyunk meghalni titeket a vízben. Senki nem jöhet Máltára.”

(Public)