Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nincs új szerződés, hanem a májusi EU-s vakcinabeszerzésbe kéredzkedett be utólag a kormány

Ez a cikk több mint 2 éves.

Orbán Viktor a keddi, rendhagyó Kormányinfon még azt mondta, hogy Magyarország nem a korábban a kormány által sokszempontból bírált – és ezért alá sem írt – májusi EU-s vakcinabeszerzéshez csatlakozott utólag, hanem egy új, „kedvezőbb” szerződést írt alá. Ennek keretében érkezik hazánkba az 5-11 évesek oltásához szükséges oltóanyag idén, és további 9,5 millió adag vakcina a későbbiekben. A Telex információi szerint azonban szó sincsen új szerződésről,

a kormány a májusban megkötött beszerzéshez csatlakozott utólag.

Az Európai Bizottság május 20-án írta alá a Pfizer- Pfizer-BioNTech-el kötött újabb, harmadik vakcinabeszerzési szerződést, aminek keretében akkor egyedüli EU-s tagállamként Magyarország nem kért oltóanyagot. Erről akkor Gulyás Gergely beszélt, aki a döntést azzal indokolta, hogy van elég vakcinánk raktáron, 2022 végéig elkészül a magyar vakcinagyár Debrecenben, az új uniós beszerzésben pedig „csak egyféle oltóanyagot lehet választani, ami az eladónak kedvez”.

Az EU-s szerződés értelmében a Pfizer 1,8 milliárd adag szállítását vállalta 2021 végétől 2023-ig, ebből 900 milliót fixen berendelt a tagállamok számára, a másik 900 millióra pedig opciót kötött le. A megállapodás az ellenállóbb (várható) variánsokkal szembeni, később kifejlesztett vakcinákra is vonatkozik, ahogy a gyermekek oltására alkalmas (akkor még nem rendelkezésre álló) oltóanyagokra is.

Az 5-11 év közöttiek oltására alkalmas szert november 25-én engedélyezték, december 15-én pedig el is kezdték annak beadását. Ahhoz, hogy ebből hazánkba is jusson, Magyarország már szeptemberben kérte, hogy utólag csatlakozhasson a májusi megállapodáshoz. Ennek ellenére Gulyás Gergely még december elején is azt mondta, hogy abba továbbra sem léptek be, de minden olyan beszerzésben részt vesznek, ami olyan korosztály számára tesz lehetővé a vakcinát, akiket korábban nem olthattak be. A 18 éven felüliek számára van elegendő vakcina, ahogy a 12 éven felüliek számára is.

Hasonlóan nyilatkozott kedden Orbán Viktor is, amikor arról kérdezték, hogy a nemrég bejelentett 9,5 millió adagos beszerzés az EU-s megállapodás keretében történik:

„Ezt úgy kell elképzelni – kavarodás van, látom, rendszeresen –, úgy kell elképzelni, hogy volt egy vakcinabeszerzési program az unióban. Abban mi részt vettünk. Majd kiderült, hogy a gyerekek számára külön vakcina kell. Akkor abban is részt vettünk. Az unió megkérdezte, hogy akarjuk-e meghosszabbítani a részvételünket az első vakcinabeszerzési programban, amire azt válaszoltuk, hogy nem, mert van elegendő vakcinánk, tehát abban nem veszünk részt. Most az unió egy új ajánlatot tett: ne visszalépjünk a korábbiba, hanem megnyitnak egy újat, egy omikronvakcinát. Abban akarunk-e részt venni, és arra azt mondtuk, hogy igen.”

A Telexnek nyilatkozó Stefan De Keersmaecker, a Bizottság egészségügyi ügyekben illetékes szóvivője ezzel kapcsolatban a lapnak elmondta, a májusban aláírt, harmadik Pfizer–BioNTech-szerződés kiterjed a variánsspecifikus vakcinákra is, majd hozzátette:

„Magyarországra ez a harmadik szerződés vonatkozik 2021. október 5-től, a szerződés kiegészítését követően. A harmadik óta nem kötöttünk új szerződést a céggel.”

Ebből kiderül, hogy nincsen új megállapodás az omikron-variáns elleni oltóanyagokra, de a szóvivő a Telexnek ezt tisztázta is:

„A több mint 200 millió adagos opció (amit a jövőre a tervezett 450 millió adag mellet hív le a bizottság – a szerk.) ennek a harmadik szerződésnek az alapján lett aktiválva. Ez az opció szintén lefedi az omikron variánshoz adaptált vakcinákat, ha ezek elérhetővé válnak.”

(Telex)

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán