Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szándékos szabotázst követ el a Nemzeti Választási Iroda az ellenzék szerint

Ez a cikk több mint 2 éves.

December 17-én kérvényezte az egységes ellenzék a Nemzeti Választási Irodától a hivatalos aláírásgyűjtő ívek pótlását, de ezeket csak december 23-án, tehát közvetlenül karácsony előtt küldi csak majd meg az állami intézmény, állítja a Mindenki Magyarországa Mozgalom sajtóközleményében.

A Mindenki Magyarországa Mozgalom a közleményben úgy fogalmazott az esetről, hogy

„az ilyen aljas játszmák kitervelői életükben egyetlen hónapot sem éltek álláskeresési járulékon és nem jelent gondot nekik gyermekeik kollégiumi elhelyezése sem. Orbán Viktor ma azt állította, jogilag csak a választások után lehetséges a Fudan-népszavazás megtartása. Ez nem igaz. A kormány húzza az időt, a Nemzeti Választási Iroda pedig asszisztál ehhez.”

A korábban, december 13-ra igényelt íveket is csak két nappal később adták át az ellenzéki népszavazást szervezőknek, állítják a pártok.

Karácsony Gergely két népszavazási kérdése így hangzik:

  • Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról szóló 2021. évi LXXXI. törvényt?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy az álláskeresési járadék folyósításának leghosszabb időtartama 270 nap legyen?

Ahogyan arról mi is beszámoltunk, hétfőn délután a hvg.hu nem hivatalos számokat közölt az aláírásgyűjtés eddigi eredményeiről, eszerint az ellenzék népszavazás kérdéseinek támogatására szerdán indított aláírásgyűjtési akció során, azaz öt nap alatt eddig nagyjából 20 ezer aláírás gyűlt össze kérdésenként (a kérdésenként szükséges 200 ezerből).

Az ATV Egyenes Beszéd című műsorában hétfő este Barabás Richárd párbeszédes újbudai alpolgármester (a Párbeszéd saját listájának tizedik helyezettje) ezt az adatot lényegében megerősítette, ugyanakkor a Karácsony Gergely által eddig hangsúlyozott év végi határidőhöz képest már a gyűjtés januári végéről beszélt. Mint mondta,

„húszezer felett vagyunk már néhány nap alatt az aláírásokban, ami azt jelenti, ha mindannyian elmegyünk, akkor megvan az esély arra, hogy január 10-ig 200 ezer, ráhagyással 220 ezer aláírás összegyűljön”.

A népszavazási kezdeményezéshez indított aláírásgyűjtés ellenzéki pártok által koordinált helyszíneiről és időpontjairól amúgy a menjunktovabb.hu-n lehet tájékozódni.

A Mérce a felmerült vádakkal kapcsolatban kereste a Nemzeti Választási Irodát, mihelyt válaszolnak, cikkünket frissítjük.
Címlapkép: Mérce