Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az alacsony éjszakai és hétvégi pótlék miatt összeomló ügyeleti rendszerre figyelmeztet az Orvosi Kamara

Ez a cikk több mint 2 éves.

Mindjárt itt a karácsony, ami hagyományosan azt is jelenti, hogy a különböző vállalatok, civil szervezetek és intézmények az ünnepi időszakkal kapcsolatos üzeneteiket rövid kisfilmek formájában osztják meg a nagyérdeművel.

Nem tett másképp a Magyar Orvosi Kamara (MOK) sem, amely az alább látható, Karácsonyi ügyelet –de milyen áron? névre hallgató egyperces videóban az ünnepeket ügyeletben töltő egészségügyi dolgozók előtt álló nehézségekre kívánja felhívni a figyelmet.

Ahogy a videóból is kiderül, miközben a járványhelyzet miatt idén is több ezer orvos és ápoló lesz kénytelen munkával tölteni a karácsonyi időszakot, az éjszakai és hétvégi pluszműszakokért járó juttatás csupán a nappali bérezés óradíjának 70-80 százalékát teszi ki.

A MOK szerint ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy pályakezdő orvosnak 1300 forintos órabérért kell a szeretteitől távol tölteni az ünnepeket.

Az Orvosi Kamara szerint ezért elsősorban az idén márciusban bevezetett egészségügyi szolgálati jogviszony tehető felelőssé. Ahogy azt már korábban megírtuk, a MOK élesen bírálta a kormány intézkedését, kíváltképpen az ügyeleti rendszer finanszírozása miatt, amely szerintük egyszerre áttekinthetetlen és érthetetlen, így értelmezése intézményenként eltérhet, valamint igazságtalan és nem motiváló, így nem garantálja az ügyelet ellátás folyamatos biztosíthatóságát.

A rendszer bonyolultsága és átláthatatlansága miatt a rendes munkaidő terhére elrendelt órák, illetve az ügyelet utáni pihenőidő elszámolása nem egységes a különböző intézményekben.

Az Orvosi Kamara szerint az orvosok igazságtalanságnak élik meg azt, hogy az ügyeletben, túlmunkában töltött idő díjazása kevesebb, mint a normál munkaidőben töltötté, és semmilyen arányosságot nem tartalmaz a feladatellátás nehézségével, felelősségével vagy az ügyeleti terheléssel.

Ahogy arról augusztus elején mi is beszámoltunk, az ügyeleti díjazás körüli viták számos egészségügyi intézményben teljes osztályok leállásához vezettek. A felmondások miatt átmenetileg szünetelt a sürgősségi ellátás az Uzsoki Kórházban, júliusban pedig a zalaegerszegi kórház traumatológia osztályán mondott fel hét szakorvos, ezzel tulajdonképpen megszűnt a traumatológiai ellátás a zalai megyeszékhelyen.

A Magyar Orvosi Kamara úgy látja, hogy az ügyeleti díjak kérdésének azonnali rendezésére lenne szükség, ugyanis a jelenlegi bérezések mellett már egyre nehezebb olyan orvost találni, aki hajlandó lenne bevállalni a megterhelő hétvégi és éjszaki műszakokat. A MOK szerint karácsonyra már annyira törékennyé vált az ügyeleti rendszer, hogy

csak az orvosok önkéntes elhatározásából működnek még a kórházak.

Szerintük az egészségügyi szolgálati jogviszony problémás pontjainak rendezése nélkül az állami egészségügy nem válhat kiszámítható és választható pályává, amelynek következtében az orvosok inkább a magánegészségügyben helyezkednek el, tovább növelve a már amúgy is súlyos orvoshiányt.

 

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán