Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Varga Judit nem ment el a Parlamentbe válaszolni az ellenzék kérdéseire, így Völner utódjának volt nehéz első napja

Ez a cikk több mint 2 éves.

Varga Judit nem jelent meg a parlamentben, hogy az ellenzéki képviselők kérdéseire válaszoljon a Völner-ügy kapcsán. Így Völner frissen kinevezett utódjának, Répássy Róbertnek kellett válaszolni a kenőpénzek elfogadásával vádolt államtitkárral kapcsolatos felvetésekre az azonnali kérdések órájában.

„Üdv újra a fedélzeten” – így üdvözölte a Parlamentben Nunkovics Tibor, a Jobbik képviselője Répássy Róbertet, akit Völner Pál helyére neveztek ki az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkári pozíciójára és aki Varga Judit helyett válaszolt a képviselők kérdéseire az Országgyűlésben. Nunkovics elmondta, örültek volna, ha a miniszterasszony válaszol a közvéleményt most leginkább érdeklő kérdésekre. Szerinte már az az eljárás is kérdéseket vet fel, ahogyan a miniszterasszony átruházta Völner Pálra a lehallgatási engedélyek aláírását.

A helyzet Nunkovics szerint tovább bonyolódott, amikor Völnerről kiderült, hogy súlyos korrupciós botrányba keveredett. Az Ügyészség szerint a volt államtitkár 2-5 millió forint körüli összegeket fogadott el. Nunkovics megkérdezte Völner utódját arról, hogy elfogadhatónak tartja-e, hogy Völner nem mondott le képviselői posztjáról, valamint az, hogy valaki, aki ilyen botrányba keveredik 4 millió forintos végkielégítést kapjon?

Répássy Róbert válaszában kifejtette, hogy az igazságügyi miniszter álláspontja világos, „Magyarországon a törvények mindenkire vonatkoznak, a törvény előtt mindenki egyenlő, az Ügyészség független”. Hozzátette, az Igazságügyi Minisztériumban az önálló hatáskörök és a helyettesítés rendjét nyilvános miniszteri utasítás garantálja, eszerint jártak el az ügyben. „Semmilyen jogon kívüli helyettesítésre nem került sor.”

Mesterházy Attila, az MSZP képviselője annak kapcsán, hogy Varga Judit nem jelent meg a Parlamentben a képviselők kérdéseire válaszolni, Kocsis Mátét idézte: „Ízléstelen, ahogy menekül a felelősség és az egyenes kiállás elől”. Gratulált Répássy Róbertnek az államtitkári kinevezéséhez, de hozzátette azt is, reméli ez lesz a legrövidebb államtitkári kinevezés, hiszen az ellenzék győzni fog jövő tavasszal.

„Mégiscsak jó lett volna, ha a miniszterasszony jön ide be, és vállalja a politikai felelősséget, nem csak Facebook celebként működik, aki állandóan korcsolyázik, zongorázik kirándul, hanem valódi politikusként vállalja a véleményét ebben az arénában is. De lehet, hogy nem való neki ez a szakma.”

Mesterházy szerint ezért is kérdés, hogy lemond-e Varga Judit. Szerinte Kubatov Gábor és Semjén Zsolt is úgy válaszoltak arra kérdésre, hogy van-e politikai felelőssége ebben az ügyben az igazságügy miniszternek, hogy azt neki kell eldöntenie. Szerinte

Varga Juditnak, ha tudott Völner ügyeiről, akkor azért, mert bűnrészes, ha nem tudott róla akkor pedig azért kell lemondania, mert alkalmatlan.

Répássy megismételte a Nunkovics Tibornak adott válaszát az Igazságügyi Minisztérium működéséről. Elmondta azt is, Völner maga is hozzájárult a mentelmi jogának felfüggesztéséhez. Mesterházy viszontválaszában elmondta, arról is meg szerette volna kérdezni Vargát, hogy vajon ő kapott-e a közel 100 milliós pénzből, ami a gyanú szerint Völnerhez került, illetve, hogy ebből az összegből került-e a Fidesz pártkasszájába.

Varjú László, a DK képviselője szerint Magyarország történetében példátlan a Völner botrány,

„bűnügyi helyszínné vált az Igazságügyi Minisztérium. Soha ilyen magasrangú kormányzati vezető ellen nem kezdeményeztek még ilyen típusú eljárást.”

A képviselő szerint van az ügynek egy másik szála. Varjú képviselőtársával, Ráczné Földi Judittal együtt évek óta perel a felcsúti utánpótlás nevelő alapítvány TAO támogatásainak számláinak és szerződéseinek kiadásáért. Bár kaptak több tonnányi túró-rudiról, fornettiről és lazacról szóló számlákat, érdemi beszámolókat még nem láttak, mivel azok kiadását megakadályozta egy végrehajtó.

„Ez a végrehajtó Schadl György volt, aki most előzetes letartóztásban van, mivel a gyanú szerint évek óta folytatólagosan vesztegette meg Völner Pált.”

Az államtitkár válaszában ismét a korábbi hivatalos álláspontot ismételte meg. Szerinte volt már ennél magasabb pozícióban politikus, aki ellen eljárás indult, ilyen volt Gyurcsány Ferenc, aki ellen a Sukoró-ügyben eljárás indult.

Hohn Krisztina, az LMP képviselője szerint Völner Pálnak 83 millió oka van, hogy ne legyen itt, de ő nem is róla szeretne kérdezni. Karácsony előtt ismét aktuális téma Hohn szerint a családon belüli erőszak, így ezzel kapcsolatban kifejtette, a Covid alatt 88%-al nőtt a kapcsolati erőszakkal összefüggő bűncselekmények száma és 27%-al a hozzátartozók közti emberölések száma. 1842 eset volt, amikor ideiglenes megelőző távolságtartást rendeltek el a hatóságok, és körülbelül 80 ezer nő él hazánkban, akiket gyermekkorukban nem csak vertek, de szexuálisan is zaklattak.

„2015-ös adatok állnak csak rendelkezésünkre, amikből kiderül, hogy minden ötödik nő él olyan kapcsolatban, amiben partnere testileg vagy lelkileg rendszeresen bántalmazza őt. Mikor történik már végre valós változás és milyen intézkedéskét tesz az igazságügyi tárca arra vonatkozóan, hogy a kihallgatások és bírósági eljárások során ne traumatizálódjanak újra és újra az áldozatok?”

Répássy Róbert elmondta, a magyar és az európai kultúra a nők tiszteletén és a férfi-női egyenjogúságon alapul. Jogi és lelkisegéllyel, védettházakkal fokozták a nők védelmét, szigorította a családon belüli erőszak büntetési tételeit és önálló tényállásá tette a kapcsolati erőszakot. A titkos menedékházak és kríziskezelő központok létrehozásával és a létszámok növelésével a kormány megfelelő áldozat-segítő rendszert hozott létre.

Hohn szerint ez kevés.

„Kevés addig amíg egyetlen áldozat is van, különösen amíg gyerekek és idős szülők esnek áldozatul.”

Szerinte nem elég a 300 férőhely. Elmondta rengeteg javaslatot tettek amiket meg sem hallgattak.

Kocsis-Cake Olivio, a Párbeszéd képviselője szerint Varga Juditnak nem külföldi utazásokkal kéne töltenie az idejét, hanem válaszolnia az Országgyűlés kérdéseire. Völner Pállal kapcsolatban azt a kérdést tette fel, hogy ki ellenőrizte Völner Pál munkáját a bírósági végrehajtások kapcsán, ki hagyta jóvá az államtitkár beszámolóit az ügyben? Kocsis-Cake továbbá arra volt kíváncsi, hogy indult-e eljárás a minisztériumon belül Völnerrel szemben, milyen következmények vannak az intézményen belül az ügynek?

Répássy szerint nem csak a minisztériumban de az Országgyűlésben is súlyos következményei vannak egy ilyen ügynek. Ők törvény szerint fognak eljárni, a büntető eljárásban részt fognak venni.

Gyüre Csaba, a Jobbik képviselője szintén hiányolta Varga Juditot, mivel szerinte a frissen kinevezett államtitkár nem vett részt a minisztérium előző három évének munkájában, így nem jogosult magára vállalni az ügyeket. A képviselő szerint rengeteg probléma volt a végrehajtói karral az elmúlt években, így a lakásmaffiával való együttműködés, a devizahitelesek ezreinek kilakoltatása.

Harangozó Tamás, az MSZP képviselője Polt Péter, legfőbb ügyészt kérdezte arról, hogy hogyan lehet az, hogy a súlyos korrupciós bűncselekménnyel vádolt fideszes tisztségviselőknek csak a mentelmi jogát veszik el, de más lépést nem tesznek ellene, és így továbbra is itt ülhetnek a parlamentben, és biztosíthatják szavazataikkal a kétharmados többséget.

Polt Péter válaszában elmondta, a mentelmi jognak szabályai vannak, az országgyűlési és a büntetőeljárási törvény befolyásolják azt. Szerinte kétségtelen, hogy a képviselőket mentelmi jog illet meg, aminek része a sérthetetlenség – aminek értelémben csak akkor lehet kihallgatni, letartóztatni, ha azt felfüggesztik. Az előzetes letartóztatásnak általános és különös okai vannak, mindkettőnek fenn kell állnia annak elrendeléséhez.

Völner Pál mentelmi jogának felfüggesztéséről – a mentelmi bizottság javaslata szerint – a parlamentben kedden fognak szavazni, miután ma reggel az Országgyűlés mentelmi bizottsága javaslatot tett erre. A Fidesz már előre jelezte, hogy a kormánypárti képviselők igent fognak nyomni.

Völner Pál nem ment el a mentelmi bizottság hétfői ülésére. Levélben jelezte, hogy az ügyészi indítvány „meglehetősen zavaros, elnagyolt, ellentmondásos, több helyen összefüggéstelen, bizonyos részeiből az sem derül ki, hogy a Legfőbb Ügyészség milyen bűncselekmény megállapítását feltételezi”.

Völner Pál országgyűlési képviselő, az Igazságügyi Minisztérium miniszterhelyettese, parlamenti államtitkára, aki 2019 augusztusától a Magyar Bírósági Végrehajtói Karral kapcsolatos feladatokat ellátó miniszteri biztos is egyben.

Polt Péter legfőbb ügyész múlt kedden kezdeményezte Völner mentelmi jogának felfüggesztését, hivatali vesztegetéssel és más bűncselekményekkel gyanúsítják a fideszes képviselőt. A Legfőbb Ügyészség közleménye szerint megalapozott gyanú merült fel, hogy dr. Völner Pál a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökétől hosszabb időn keresztül, rendszeresen, alkalmanként 2-5 millió forintot kapott.

A politikus a gyanú szerint a jogtalan előny ellentételezéseként – felügyeleti, hatósági, igazgatási jogkörével visszaélve – vállalta, hogy konkrét ügyeket intéz, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke kérésének megfelelően.

Völner nem sokkal az ügyészségi közlemény megjelenése után, még múlt kedden lemondott az államtitkári posztjáról. Helyére az Igazságügyi Minisztérium Répássy Róbertet nevezte ki.

Az országgyűlés ülése itt visszanézhető:

Címlapkép: MTI/Bruzák Noémi