Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A bizottság megszavazta, holnap az Országgyűlés várhatóan felfüggeszti Völner Pál mentelmi jogát

Ez a cikk több mint 2 éves.

A mentelmi bizottság javasolja az országgyűlésnek, hogy függesszék fel a hivatali vesztegetéssel vádolt Völner Pál országgyűlési képviselő mentelmi jogát.

„Ezt az ügyet A-tól Z-ig fel kell tárni. Varga Judit és Orbán Viktor felelősségét is ki kell vizsgálni a Párbeszéd szerint” – erről beszélt hétfő délben Kocsis-Cake Olivio, a mentelmi bizottság párbeszédes tagja az ülés után tartott sajtótájékoztatón. Vizsgálni kell szerinte, hogy az igazságügyi miniszter miért pont Völner Pált bízta meg a végrehajtásokkal kapcsolatos területtel és a titkos megfigyelések engedélyezésével. Kifejtette, hogy „Völner Pál Varga Judit legfontosabb bizalmasa, legfontosabb jobbkeze volt, és minden fontos-kényes feladatot Völner Pálra bízott”.  Kocsis-Cake hozzátette, hogy Varga Juditnak le kellene mondania.

„Ilyen még nem volt a magyar politikatörténetben, hogy ilyen magas szinten keveredik valaki korrupciós ügybe” – fogalmazott a Párbeszéd képviselője.

Kocsis-Cake Olivio sajtótájékoztatója.

Völner Pál mentelmi jogának felfüggesztéséről – a mentelmi bizottság javaslata szerint – a parlamentben kedden fognak szavazni. A Fidesz már előre jelezte, hogy a kormánypárti képviselők igent fognak nyomni.

Völner Pál nem ment el a mentelmi bizottság hétfői ülésére. Levélben jelezte, hogy az ügyészi indítvány „meglehetősen zavaros, elnagyolt, ellentmondásos, több helyen összefüggéstelen, bizonyos részeiből az sem derül ki, hogy a Legfőbb Ügyészség milyen bűncselekmény megállapítását feltételezi”.

Völner Pál országgyűlési képviselő, az Igazságügyi Minisztérium miniszterhelyettese, parlamenti államtitkára, aki 2019 augusztusától a Magyar Bírósági Végrehajtói Karral kapcsolatos feladatokat ellátó miniszteri biztos is egyben.

Polt Péter legfőbb ügyész múlt kedden kezdeményezte Völner mentelmi jogának felfüggesztését, hivatali vesztegetéssel és más bűncselekményekkel gyanúsítják a fideszes képviselőt. A Legfőbb Ügyészség közleménye szerint megalapozott gyanú merült fel, hogy dr. Völner Pál a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökétől hosszabb időn keresztül, rendszeresen, alkalmanként 2-5 millió forintot kapott.

A politikus a gyanú szerint a jogtalan előny ellentételezéseként – felügyeleti, hatósági, igazgatási jogkörével visszaélve – vállalta, hogy konkrét ügyeket intéz, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke kérésének megfelelően.

Völner nem sokkal az ügyészségi közlemény megjelenése után, még múlt kedden lemondott az államtitkári posztjáról. Helyére az Igazságügyi Minisztérium Répássy Róbertet nevezte ki.

(Mérce, 444.hu, Telex, 24.hu)
Címlapkép: MTI/Bruzák Noémi