Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Győzelemmel ért véget az éhségsztrájkoló svájci apuka klímavédelemért folytatott harca

Ez a cikk több mint 2 éves.

Guillermo Fernandez közel húsz kilót fogyott a 39 napig tartó egyszemélyes éhségsztrájkja alatt, ami november elsején vette kezdetét a svájci parlament előtt. A demonstrációt csütörtökön fejezte be Fernandez, ugyanis a parlamenti képviselők beleegyeztek abba, hogy részt vegyenek egy előadáson, ahol klímakutatással foglalkozó szakértők fogják a politikusokkal ismertetni a legújabb kutatások eredményeit.

„Győzelem! A parlamentnek végre szembe kell néznie a valósággal” – olvashatjuk Fernandez Twitter-oldalán.

 

A sztrájk végét Irène Kälin, a svájci Zöld Párt tagjának bejelentése előzte meg, miszerint 2022 május 2-án az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) tudósai fognak előadást tartani a képviselőknek a klímaváltozással kapcsolatos legújabb kutatásokról és eredményekről, írja az rfi.fr.

Az IPCC már augusztusban figyelmeztette a világ kormányait, hogyha nem változtatnak klímapolitikájukon, akkor hamarosan a „vörös kód” közelébe érünk, ahonnan már visszafordíthatatlan károkat fogunk okozni a bolygó klímájában. Ezt a jelentést olvasva, és a gyerekei jövőjét féltve vágott neki egyedül éhségsztrájkjának novemberben Guillermo Fernandez.

Az édesapa egészen csütörtökig, minden nap Bernben a parlament előtt ült egy táblával a kezében, melyen azt olvashattuk, hogy „éhségsztrájk a gyermekeink klímájáért”. A több mint egy hónapos demonstráció ideje alatt számtalan tudós állt ki Fernandez mellett, azonban nem mindenki tartotta nemesnek az apuka kiállását.

A svájci kereszténydemokrata Centre párt képviselője, Vincent Maitre szerint már így is eleget tesz a svájci kormány a klímakatasztrófa elkerülésének érdekében. A politikus szerint Fernandez éhségsztrájkja gyakorlatilag egy megvesztegetési kísérlet a parlamenttel szemben.

Az éhségsztrájkoló édesapa győzelme csak egy újabb, a Greta Thunberg óta megindult, civilek által vezérlet klímatudatos fellépéseknek.

Világszerte azt vehetjük észre, hogy csak tüntetések és civil fellépések tükrében hajlandóak az országok vezetői tudomást venni a klímaváltozás és a környezetszennyezés valós és fontos problémájáról.

Magyarország esetében a Greenpeace számos akciót hajtott végre annak érdekében, hogy felhívja az emberek figyelmét kormányunk bújtatott környezetpusztítására.

Legutóbbi ilyen akciójukra a Planet Budapest 2021 fenntarthatósági expón került sor, ahol valódi fenntarthatósági politika gyakorlására szólították fel a kormányt.

A Fertő-tó beépítése ellen is szervezett vasárnap délelőtt demonstrációt a Greenpeace, ahol egy természetromboló gigaberuházás ellen tüntettek a civilek.

Szerbiában páratlan sikert könyvelhettek el a környezetvédő aktivisták, ugyanis blokádjaiknak köszönhetően a kormány visszavonta kisajátítási törvényét, mely lehetővé tette az ország természeti kincseinek kizsákmányolását. Azonban számos aktivista nincs megelégedve ezzel a győzelemmel, további blokádokat szerveznek környezetvédelmi céljaik kiharcolásáért.