Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Természetromboló Pac-Mannel trollkodta meg a kormány Fenntarthatósági Expóját a Greenpeace

Ez a cikk több mint 2 éves.

Ismét látványos akcióval készült a Greenpeace kedd délelőtt a Hungexpónál, ahol a héten nyitották meg a Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozót. A zöld aktivisták arra hívták fel a figyelmet, hogy miközben a kormány a fenntarthatóság jegyében szervez kiállítást, káros tevékenységeivel folyamatosan pusztítja hazánk élővilágát és nem tesz eleget azért, hogy csökkenjenek Magyarország kibocsátásai. Az akciót a Mérce élőben közvetítette.

„PR-mutatványok helyett cselekvés” – idézik a zöldek Áder János szavait, melyek a köztársasági elnöktől a novemberi glasgow-i klímacsúcson hangzottak el. A Greenpeace szerint a kijelentés akár a magyar kormánynak is szólhatna, ugyanis a Fenntarthatósági Expót egyfajta látszattevékenységének tartják a hatalom részéről, miközben a döntéshozók érdemi vállalásokat nem tesznek a klímavészhelyzet megakadályozása ügyében.

A környezetvédő aktivisták egy Pac-Man figurát ábrázoló szófelhővel hívták fel a figyelmet a kormány számtalan természet- és éghajlatromboló tevékenységére az állam által szervezett Fenntarthatósági Expó bejáratánál.

A videójátékból jól ismert, mindent felfaló sárga figura olyan szavakból áll össze, amelyek konkrét példáit adják annak, hogyan veszélyezteti a kormány hazánk természeti értékeit és éghajlati biztonságát a klíma- és ökológiai válság jelenlegi kritikus pillanatában – magyarázza  a szervezet közleményében.


„A Planet Budapest 2021 keretein belül megrendezésre kerülő Világtalálkozó a fenntarthatóság témakörében szervezett legrangosabb nemzetközi diplomáciai találkozó a közép-európai régióban. A Fenntarthatósági Világtalálkozó során a világ vezető politikai döntéshozói, a tudományos élet képviselői és nemzetközi szervezetek magas rangú tisztségviselői, finanszírozási intézmények vezetői és a fenntarthatósági célok megvalósításában élenjáró, konkrét megoldásokat felvonultató vállalatok képviselői szólalnak fel” – olvasható az esemény oldalán.

A Greenpeace szerint a kormány a jelenleg zajló Fenntarthatósági Expóval próbálja bizonyítani a környezet- és természetvédelem iránti elkötelezettségét, miközben az elmúlt évtizedben tett intézkedései éppen ennek az ellenkezőjéről tanúskodnak. Az Expó kapcsán a zöld szervezet egy külön honlapot is készített, ami tételesen sorra veszi, hogy a magát klímabajnoknak hirdető magyar kormány hogyan teljesített az elmúlt években a legfontosabb környezet- és természetvédelmi ügyekben, melyet szerkesztőségünkhöz is eljuttatott.

A Greenpeace emlékeztet, a világszinten is különleges természetvédelmi értékeket őrző Fertőn zajló természetrombolásra, ahol a kormány 30 milliárd forint közpénzből üdülőkomplexumot épít hatalmas szállodával, egy túlméretezett vitorláskikötővel, és sportkomplexummal. Jelenleg azonban nincs olyan független intézményrendszer, mely az ilyen természetromboló beruházásokat megakadályozhatná, hiszen 2010-ben megszűnt az önálló környezetvédelmi minisztérium, és a kormány fokozatosan leépítette a környezet- és természetvédelmi hatóságok függetlenségét is- figyelmeztetnek a zöldek.

A kormány a tiszta levegőért sem tett eddig érdemi lépéseket, sorolják a zöldek. Hazánk a légszennyezettség által leginkább sújtott országok között van Európában – több mint 13 ezer ember hal meg évente a rossz levegő miatt. A döntéshozók korábbi ígéreteikkel szemben annak érdekében sem léptek, hogy korlátozzák a nyugat-európai országokban leselejtezett régi, szennyező gépjárművek behozatalát Magyarországra. A kormány ráadásul elutasított több, az EU által kijelölt biodiverzitási célt is, mely szerint 50%-kal kellene csökkenteni a természetre és az emberi egészségre káros növényvédő szerek használatát a mezőgazdaságban, és 25%-ra növelni az ökogazdálkodás arányát.

Az ellenzék tavaly nyújtotta be klímatörvény tervezetét az Országgyűlés elé, ám az elfogadás előtt a kormánypártok alaposan kigyomlálták  dokumentumot, így az eredeti javaslatban megfogalmazott célok nagy részét a hatályban lévő jogszabály már nem tartalmazta. Ellenzéki politikusok ezért szeptemberben az Alkotmánybíróságon kezdeményezték a klímatörvény megsemmisítését, hogy egy új, valós célokat tartalmazó jogszabály megalkotására kötelezzék a döntéshozókat.

Címlapkép: Mérce