Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Jámbor András: „Kocsis Máté, a körzet eddigi képviselője nem mer elindulni ellenem”, helyette Sára Botond indul

Ez a cikk több mint 2 éves.

Sára Botondot, a nyolcadik kerület korábbi fideszes polgármesterét indítja a párt az országgyűlési választáson a baloldali Szikra mozgalom jelöltje, az ellenzéki összefogás által támogatott Jámbor András ellen. A baloldali jelölt közösségi oldalán arról ír, sajnálattal vette tudomásul, hogy nem Kocsis Mátéval, a körzet jelenlegi képviselőjével, az Országgyűlés Fidesz-frakciójának vezetőjével, Sára volt főnökével kell megmérkőznie.

” Úgy tűnik a pletyka igazzá vált, és Kocsis Máté a körzet eddigi képviselője nem mer elindulni ellenem. (…) Sajnálom, hogy nem Kocsis Mátét verhetem majd meg ezen a választáson. Mindenesetre nem lefutott a meccs, mi mindent bele fogunk adni, hogy megnyerjük helyben és országosan is a választást, elkergessük a Fideszt és egy szolidárisabb, igazságosabb társadalmat építsünk”

– kommentálta Jámbor András Sára Botond indulásának hírét Facebook-oldalán.

Sára hagyatéka

A 2019-ben alulmaradt polgármester politikájáról korábban többször beszámoltunk. Sára korábban a kerületi lapban kérte a rendőrségtől, hogy fordítsanak nagy erőket a droggal kapcsolatos bűncselekmények felszámolására és a hajléktalanok vegzálására. A polgármesterséget elbukva Sára Botondot Budapest Főváros Kormányhivatalának vezetőjévé nevezték ki. Regnálása óta a hivatal leginkább a Meseország mindenkié című mesekönyvet kiadó Labrisz Egyesület megbírságolásával tűnt ki, a kiadót „tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok” miatt büntették meg, amiért nem tüntették fel, hogy a „hagyományostól eltérő nemi szerepek” jelenhetnek meg a kötetben.

Sára polgármestersége idején megszavaztatta, hogy pénzbírsággal büntessék a kerületben a társasházak nem lakásra szóló részein, illetve a gépjárművekben való életvitelszerű tartózkodást. A döntéssel Sára egyértelműen a leginkább kiszolgáltatott helyzetű embereket pécézte ki.

Mindeközben a „Józsefváros újjáépül” reklámszlogen nem vonatkozott az önkormányzati bérházak zömére. A kerületben Sára idején rendszeresek voltak a kilakoltatások, miközben a „bérlővédelmi program” részeként olyan lakásokat is piacra dobott az önkormányzat, melyek már korábban elidegenítési tilalom alatt álltak.

Sára polgármesteri képviselőségének idején meg kívánta adóztatni az Airbnb szolgáltatást nyújtókat. Az Airbnb-t a szolgáltatás lakóközösségekre és a bérleti díjakra gyakorolt hatása miatt sokan közösségi megfontolásokból korlátoznák, de – amint a javaslatról elemzésünkben olvasható – Sára javaslata érdemben nem foglalkozott az ideiglenes szálláshelyek megnövekedése okozta társadalmi következményekkel.

Baloldali ígéret

Jámbor Andrást, a Mérce korábbi főszerkesztőjée és alapítója az összellenzéki előválasztáson 1400 szavazattal, több mint 40 százalékos támogatottsággal nyerte el az indulás jogát. Programjában a tőke hatalmának visszaszorítása, a szakszervezetek megerősítése, a munkahelyi demokrácia elősegítése és a médiaviszonyok demokratizálása is szerepel, és ígérete szerint nagy hangsúlyt fektetne a gondoskodó szakmák elismerésére és a gazdaság zöldítésére is.

Jámbor András a 2019-ben több baloldali önkormányzati választási jelöltet is támogató Szabad Budapest csoportból alakult, baloldali Szikra Mozgalom jelöltjeként indul a kerületben. Jámbor politikai aktivizmusával már 10 éve jelen van valamilyen formában a magyar közéletben. Számos tüntetést szervezett már, többek között a Diákvárosért való szolidaritási, Fudan Egyetem-ellenes demonstrációt is. Jelenleg pedig a Fővárosi Önkormányzat költségvetésért felelős általános főpolgármester-helyettes, Kiss Ambrus mellett dolgozik.

A 2022-es országgyűlési választások szempontjából a kerületben igen komoly esély van egy közös ellenzéki jelölt győzelmére a korábbi évek tapasztalatai alapján. 2018-ban Kocsis Máté szerzett mandátumot úgy, hogy az ellenzéknek összességében jóval több szavazatot sikerült összegyűjtenie, mint a fideszes jelöltnek, ám a voksok jócskán szétaprózódtak a pártok között. 2019-ben azonban az önkormányzati választásokon a 6. OEVK-t alkotó, mindkét fővárosi kerület ellenzéki vezetés alá került: a VIII. kerületben Pikó Andrást, a IX. kerületben pedig Baranyi Krisztinát választották meg polgármesternek, előbbi éppen Sára Botondot múlta felül.