Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Sára Botond a nyolcadik kerületi lapban folytatja a hajléktalanok kriminalizálását

Ez a cikk több mint 4 éves.
„Ököllel ütitek le a szegényt”
(Izajás 58;4.)

Még meg sem száradt a tinta a nyolcadik kerületi önkormányzat májusi „konzultációján”, amelynek során a fideszes városvezetés „hogy a fejlődés folytatódhasson, és Józsefváros teljes egészében visszanyerje korábbi presztízsét” körbelevelezte a helyi lakosságot, hogy – Kocsis expolgármester hagyományait követve – bűnözőnek bélyegezze a hajléktalan embereket, máris itt az újabb ízléstelen szegénybüntető húzás:

A mindenkori fideszes polgármesterek népszerűsítését előszeretettel végző Józsefváros c. kerületi lap legújabb száma a kormánypárt politikai elképzeléseihez hasonlóan egy rendőrségi hírbe rejtve tárgyalja a kerületi hajléktalanság kérdését.

Az írás a BRFK VIII. Kerületi Rendőrkapitányságának fórumáról szól, amelyen Sára Botond polgármester is szót kapott. A sajtótermék beszámolója szerint Sára a következőket mondta a fórumon:

„Két dolgot szeretnék önöktől kérni: egyrészt fordítsanak nagy erőket a droggal kapcsolatos bűncselekmények felszámolására, másrészt járjanak el az életvitelszerűen közterületen tartózkodás tilalmának érvényre juttatásában, hiszen a hajléktalan emberek érdemi segítséget mégis csak hajléktalanszállókon kaphatnak, nem az utcán. Ez a két terület befolyásolja ma legjobban a kerületi lakosok biztonságérzetét (…)”

Tehát nem csak, hogy az egyrészt emberellenes, másrészt totálisan értelmetlen „életvitelszerű közterületi tartózkodás tilalmának” fideszes truvájával házalt újfent egy sort a polgármester, de sikerült már megint egy lapon emlegetni a hajléktalanságot a bűnözéssel. Ugyanis Sára polgármester elődjéhez hasonlóan a világon semmit nem tud (és valószínűleg nem is akar) tenni a hajléktalanság felszámolásáért.

Ha tudna és akarna, biztosan nem a rendőrség hatáskörébe utalná. Ugyanis szegénységet, elesettséget rendvédelmi eszközökkel „kezelni” körülbelül annyira hatásos, mint csatahajóval szülést levezetni.

Külön elképesztő az ájtatoskodó papolás az „érdemi segítségről” amelyet ezek az emberek csak „hajléktalanszállókon kaphatnak.” Hát, na ne. Szerintem érdemi segítséget ezek az emberek tényleges, működő, komplex szociális ellátás útján kaphatnának, a szállókon tapasztalható élhetetlen, egészségtelen és megalázó körülmények helyett szociális bérlakásban, sterilkesztyűs-gumibotos készenlétisek helyett képzett és emberhez méltóan megfizetett szociális munkások támogatásával, mindenki – és nem csak a középosztály – által elérhető minőségi terápiával, de legalábbis a nyomorúságon segíteni akaró lelkiismeretes civilek ellehetetlenítésének leállításával (vö. a „konzultáció” 7. kérdése, amelyben konkrétan környezetszennyezéssel vádolja a fideszes vezetés a hajléktalan-ellátással foglalkozó, és ételosztó tevékenységet folytató szervezeteket).

Lakhatást. Most.