Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Továbbra sem érdekli a kormánypártokat a nagy tavak pusztulása

Ez a cikk több mint 2 éves.

Másodszorra se vette fel tárgysorozatba az országgyűlés fenntartható fejlődés bizottsága a nagy tavak természeti és kulturális értékeinek védelmét szolgáló törvényjavaslatot. A bizottság hat kormánypárti tagja tartózkodott a szavazáson, így az országgyűlésig se fog eljutni a javaslat.

A javaslatot Schmuck Erzsébet (LMP), Arató Gergely (DK), Dr. Tóth Bertalan (MSZP), Kocsis-Cake Olivio (Párbeszéd) és Nunkovics Tibor (Jobbik) képviselők nyújtották be. Ahogy érvelésükben leírják nagy tavaink közös globális kincsünk, amiket nagy veszélybe sodornak a felelőtlen, környezetpusztító beruházások.

A bizottság ülésén mégis tartózkodtak a kormánypárti tagok, ahogy azt Nunkovics Tibor, Jobbikos képviselő megmutatja a Facebookon közzétett videójában. 

A magyar édesvizeket és nagy tavakat fenyegető veszélyre hívja fel a figyelme a Nagy Tavak Koalíció, melyet azért alapítottak, hogy környezet- és természetvédelmi szempontok alapján kísérje figyelemmel a jelenleg is zajló tóparti, főként turisztikai beruházásokat. A  balatoni, fertő-tavi, tatai és velencei-tavi civil aktivisták, csoportosulások, szervezeteket tömörítő koalíció határozati javaslatát áprilisban a parlament elé vitte a Párbeszéd. A párt szerint a jelenlegi Alaptörvény is garantálná a környezet- és természetvédelmet, ám a kormány ezt figyelmen kívül hagyja. 

A Greenpeace is igyekszik felhívni a figyelmet arra, hogy hazánk élővilága döbbenetes mértékben pusztul. A természetvédelmi szervezet szerint az átlaghőmérséklet már 1,4 fokkal emelkedett, az ország egyre szárazabb lesz, ezért kiemelkedő fontosságú minden vizes élőhely természetes állapotban történő megőrzése, különösen nagy tavaink, folyóink, mocsaras és lápos területeink teljes védelme.

 A legutóbbi, májusi javaslatot se sikerült átvinni a fenntartható fejlődés bizottságán. Ahogy azt megírtuk, a kormánypárti képviselők akkor is minden érdemi hozzászólás vagy kritika nélkül „sunyin leszavazták ezt a javaslatot”

A Mércén rendszeresen beszámolunk nagy tavaink, így a Velencei-tó, a Balaton, az Öreg-tó és a Fertő-tó helyzetéről. 

A Nagy Tavak Koalíció ügyeiről, és az óriásberuházások ellen harcoló civilek küzdelméről, a természeti és kulturális értékek védelméről és az őket fenyegető veszélyekről rendszeresen beszámolunk a Mércén. De külön is visszakereshetők

érintő cikkeink.

Az elkaszált javaslat lényeges pontjai:

Az országgyűlés felhívja a kormányt, hogy

  1. Az Alaptörvény szellemének megfelelően biztosítsa, hogy a jelen nemzedékek területhasználati jogai csak addig terjedhessenek, ameddig azok sem magukat az önállóan is védelemben részesítendő természeti értékeket, sem pedig a jövő nemzedékek érdekeinek megóvását nem veszélyeztetik.
  2. A Helyreállítási és Ellenálló képességi Eszköz (RRF) 9 javasolt komponensén belül számon kérhető garanciákkal biztosítsa, hogy a természetvédelmi szempontból rendkívül értékes nagy tavaink, a Balaton, a Fertő tó, a Tatai Öreg-tó és a Velencei-tó ne essenek áldozatul állami és magánidegenforgalmi beruházásoknak. Az RRF tartalmazzon egy komponenst, amely a 37%-os klímacélnak megfelelően gondoskodik arról, hogy a vizes élőhelyek – mint az erdei ökoszisztémák mellett a szénmegkötésben kiemelt szerepet játszó élőhelyek, különös tekintettel az édesvízi élőhelyekre – helyreállítására és jövőbeni védelmére a 2020 előtti évek átlagához képest legalább kétszeres forrás álljon rendelkezésre.
  3. Biztosítsa az átláthatóságot, különös tekintettel a folyamatban lévő és tervezett beruházásokhoz kapcsolódó információkhoz való szabad hozzáférést az Aarhus-i egyezmény szellemében.
  4. Vizsgálja meg, hogy a jelenlegi jogi, adminisztratív és pénzügyi eszközök elegendőek-e arra,hogy nagy tavaink és környezetük védelmét biztosítsák a jövő generációi számára. Amennyiben bármilyen eszköz hiányzik, annak pótlásáról, illetve létrehozásáról azonnali hatállyal gondoskodjon.
  5. Meglévő hatósági eszközeivel a Kormányhivatalokon keresztül biztosítsa, hogy a Balaton, a Fertő-tó, a Tatai Öreg-tó és a Velencei-tó mentén ne történhessenek a természeti és kulturális örökségünket károsító beruházások, ideértve amennyiben szükséges változtatási tilalomelrendelését, hogy a rendkívüli helyzet keretében ne történhessenek olyan változások a települések helyi építési szabályozásában, amelyek káros beruházások megvalósításához vezethetnek.
  6. Ugyanakkor gondoskodjon arról, hogy az önkormányzatiság ne sérüljön, és a helyi lakosok a választott önkormányzataikon keresztül az építésügy felett teljes kontrollt gyakorolhassanak, és e jogot a kiemelt nemzetgazdasági beruházások keretében se lehessen korlátozni.