Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nem lehet feltölteni a Velencei-tavat a víztározóból, olyan rossz minőségű a tározó vize

Ez a cikk több mint 2 éves.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság ötnapos vízpótlási tesztet végzett a Velencei-tónál, melynek eredményeiről közleményben adtak számot – írja a 444. A teszt azt vizsgálta, hogy javul -e a víz minősége, amíg a tározóból a tóba ér. Sajnos bebizonyosodott, hogy nem.

Az eleve tudható volt, hogy a Pátkai tározó vize eleve rossz minőségű, mert a víz klorofill koncentrációja kétszeresen meghaladja a határértéket. A szakértők viszont azt feltételezték, hogy a víz minősége javulhat a Császár-víz nevű patakon keresztül megtett 10 kilométeres útján a tározó és a tó között. A víz minősége azonban nem változik, a tóba engedése csak rontana az amúgy is hányattatott sorsú tó élővilágán. A közlemény úgy fogalmaz:

„Az öt napig tartó vizsgálat során, öt mérőponton, napi gyakorisággal, a klorofill tartalom mellett számos vízmennyiségi és minőségi mérést (vízhőfok, vezetőképesség, ph, oxigén telítettség, foszfáttartalom, algológiai értékelés) végeztek a vízügyi szakemberek. A mérési és vizsgálati eredmények azt mutatták, hogy a Császár-vízen keresztül a tóba vezetett víz minősége számottevően nem javult, a tóba jutó víz klorofill tartalma érdemben nem változott meg.”

A Velencei-tó kálváriáját a tó alacsony vízállása és az abból következő oxigénhiány okozza. A tó vizét sem tavaly, sem idén nem tudták pótolni. Mindkét hetvenes években épült mesterséges víztározó, a Pátkai és a Zámolyi  vízminősége jelentősen leromlott mára. Tározók nélkül a Császár-patak a tó vizét töltené újra, ehelyett a rossz minőségű tározókat tölti fel, miközben a csapadék sem hoz elég utánpótlást. Mindez a nyár folyamán többhullámos tömeges halpusztulást, madárpusztulást és a botulizmus megjelenését okozta a tónál.  Több strandot le kellett zárni, a vendéglátás a térségben visszaesett.

A kormány nem sieti el a tó megmentését. Vadai Ágnes, DK-s képviselő kérdése Orbán Balázs megígérte, hogy a kormány „kiemelt figyelmet szentel a Velencei-tó ügyének”, ám amikor Szél Bernadett, független országgyűlési képviselő adatigényléssel fordult a kormányhoz, a Miniszterelnöki Kormányirodától azt a választ kapta, hogy

a kormány ugyan tárgyalt már az ügyről, de döntés nem született, a döntésről szóló anyag pedig döntés-előkészítő adatnak minősül, ezért azt tíz (!) évre titkosították.

Tessey Zoltán, a Velencei-tó fejlesztéséért felelős kormánybiztos is megígérte, hogy a kormány elintézi a tó vizének pótlását, viszont ez az ígéret is meghiúsulni látszik.  A miniszteri biztos azt mondta, hogy a terv megvalósításához 40 milliárd forintra lenne szükség, a kormány azonban a forrásokat elsődlegesen a gazdaság újraindítására szeretné fordítani, ezért halasztják a beruházást, de az előterjesztést nem utasították el. Összehasonlításképp: a vadászati kiállítás 70 milliárd forintba került.

Címlapkép: Homoródi Szabolcs