Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Pusztul az élővilág, veszélyben vizeink: összefogott a Nagy Tavak Koalíciója és a Greenpeace

Ez a cikk több mint 2 éves.

Országos demonstrációt tartott a Nagy Tavak Koalíció és a Greenpeace a Fertő tónál, a Balatonnál, a Velencei-tónál és a tatai Öreg-tónál; a civilek mellett ismert színészek álltak ki tavaink védelmében. A biológiai sokféleség világnapja alkalmából szervezett országos rendezvény arra hívta fel a figyelmet, hogy természetromboló nagyberuházások helyett inkább az élővilág védelmére van szükség, valamint arra, hogy hogy természeti értékeinket minden ember élvezhesse, ne csak egy kiváltságos elit.

A Nagy Tavak Koalíció azért alakult meg áprilisban a Civil Kollégium támogatásával, hogy környezet- és természetvédelmi szempontok alapján figyelemmel kísérjék a jelenleg is zajló tóparti, elsősorban turisztikai beruházásokat, valamint az ezeket lehetővé tevő helyi és országos szabályozást és döntéshozatalt.

Kiállás a Velencei-tónál. Fotó: Greenpeace

Az összefogás alapítói szerint mint a koalícióhoz tartozó négy nagy tavat (Fertő tó, Balaton, Velencei- és a tatai Öreg-tó) olyan beruházások veszélyeztetik, amelyek egy szűk gazdasági elit rövid távú céljait helyezik előtérbe és nem a közösség, a természet megóvásának szempontjai érvényesülnek.

„Az élővilág és a klíma ilyen válságos időszakában nagy tavainkat, a tájat tönkretenni, partjaikat betonba önteni, az élővilágot a nagy beruházásokkal elüldözni, a strandokat az emberek elől elzárni nem lehet. Bízunk benne, hogy az Országgyűlés is felismeri ebben a felelősségét és mihamarabb megszavazza „Magyarország nagy tavai természeti és kulturális értékeinek védelméről” szóló országgyűlési javaslatot”

-mondta a Nagy Tavak Koalíció képviseletében Németh Krisztina.

Maga a Greenpeace is úgy látja, hogy Magyarországon az elmúlt 10 évben fokozatosan ellehetetlenítették a természet- és környezetvédelem korábban hatékony intézményrendszerét.

A fél évszázad alatt felépített rendszer ma már sokszor képtelen gátat szabni a természetet pusztító rövid távú gazdasági érdekek túlzott térnyerésének.

A biológiai sokféleség világnapján a környezetvédő szervezet ezért két olyan anyagot is nyilvánosságra hozott, amellyel támogatja az emberek és közösségek természetvédő tevékenységét: A „Lépj fel a természetkárosítás ellen! – Mit tehetsz, ha természetkárosítást észlelsz?” című útmutató a jogi intézkedési lehetőségeket veszi sorra, a másik összeállítás pedig a közösségi kiállás és fellépés módszereit mutatja be.

A Greenpeace a biodiverzitás világnapja alkalmából a legátfogóbb felmérésre is emlékeztet, amelyet Földünk állapotáról készítettek, eszerint:

  • a ma ismert 5-6 millió fajból 1 millió fog eltűnni egy évtizeden belül,
  • a felszín 75%-át már átalakította az emberiség, ezzel a természetes élőhelyeket minimálisra csökkentettük,
  • a vizes élőhelyeknek 85%-át pedig már globálisan tönkretettük, háromszor gyorsabban pusztulnak, mint az erdők.

Ahogyan a természetvédő szervezt is emlékeztet: hazánkban is döbbenetesen pusztul az élővilág, olyan fajok közelednek az eltűnéshez, mint a fecskék, drámaian fogyatkoznak a gólyák és a kétéltűek is, mint például a levelibékák.

Az átlaghőmérséklet már 1,4 fokkal emelkedett, az ország egyre szárazabb lesz, ezért kiemelkedő fontosságú minden vizes élőhely természetes állapotban történő megőrzése, különösen nagy tavaink, folyóink, mocsaras és lápos területeink teljes védelme.