Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Idén utoljára faggatja az ellenzék Orbánt a Parlamentben – percről percre a Mércén

Ez a cikk több mint 2 éves.

A 2021-es évben utoljára az Országgyűlés hétfői, december hatodikai ülésén áll képviselőtársai elé Orbán Viktor miniszterelnök, hogy az azonnali kérdések órájában frappáns válaszokkal igyekezzen leszerelni a számos visszásságot felhánytorgató ellenzéket. Az Azonnali számítása szerint elképzelhető, hogy a választásokig többet nem is lehet majd kérdezni a miniszterelnököt a Parlamentben.

A képviselők a megszokottan tágan értelmezhető „Hogyan gondolja ezt, miniszterelnök úr?” vagy „Aktuális kérdésekről” című kérdésekkel készülnek, de bizonyára belekérdeznek majd az aktuális slágertémákba.

Válaszokat várnak a miniszterelnöktől

  • Jakab Péter, Szilágyi György (Jobbik);
  • Harangozó Tamás (MSZP);
  • Szakács László (MSZP), Vadai Ágnes (DK);
  • Schmuck Erzsébet, Ungár Péter (LMP);
  • Szabó Tímea, Tordai Bence (Párbeszéd);
  • Ander Balázs (Jobbik);
  • valamint Varga Zoltán (DK).

Vélhetően szóba fog kerülni a koronavírus-járvány kezelése úgy gazdasági mint egészségügyi szempontból, az energiaárak és az infláció, de vélhetően a karácsonyi készülődés jegyében a lakosság ezzel összefüggő elszegényedése sem marad kitárgyalatlanul, de kétségkívül a Pegasus is előkerül majd.

Az Országgyűlés ülését az alábbi videón lehet követni, alatta pedig szöveges percről percre tudósításunk olvasható.

Címlapkép: MTI/Máthé Zoltán
Élő közvetítés
Közvetítés
i
Az élő közvetítés véget ért.

Véget ért az azonnali kérdések órája, a képviselők jelentős része távozott is az ülésteremből, így mi is lezárjuk ezt a percről percrét.

Orbán Viktor szokásához híven rutinosan pattogtatta vissza az ellenzék szerváit, bár néhány kérdésben meglepően engedékenynek tűnt – bár soha nem feledte megemlíteni, hogy még ha léteznek is problémák, arra a megoldást mi más, mint a Fidesz újabb négyéves ciklusa jelenti.

Itt érdemes azért megjegyezni, hogy Orbán Viktor kormányai immár csaknem 12 éve vannak hatalmon.

Ander Balázs jobbikos képviselő „Versenyképes oktatást versenyképtelen pedagógusbérekkel?” című kérdésével hívta tetemre a miniszterelnököt a magyar közoktatás ravatalánál. A politikus arra volt kíváncsi, hogy a harmadik kétharmados ciklusuk végéhez közeledve még miért nem volt képes a kormány rendezni a pedagógusok béreinek kérdését. A Somogy megyei jobbikos politikus emellett szembeállította a rossz állapotú állami iskolákat és azokat a fizetős magánintézményeket, ahová Ander szerint a NER-közeli oligarchák szeretik járatni a csemetéiket.

Válaszában Orbán Viktor elismerte, hogy alacsonyak a pedagógusok bérei, és igazat adott az oktatásban dolgozóknak, akik ezért kritizálják a kormányt.

Ezért a kormány jövőre 10 százalékkal fogja növelni az oktatásban dolgozók fizetését, amely Orbán szerint sem elégséges, de szerinte valódi bérrendezésre csak akkor kerülhet sor, ha a Fidesz-KDNP nyeri a 2022-es országgyűlési választásokat. Ezt követően hűen a mai parlamenti ülésnapon úgy tűnik nagyon népszerű „elmúltnyolcévezéshez” kijelentette, hogy bár lehet, hogy a pedagógusok nem elégedettek  a mostani kormánnyal, de nem látja, miért járnának jobban a „baloldali blokk” pártjaival, akik szerinte folyamatosan forrásokat vontak ki az oktatásból.

Az LMP frakcióvezetője, Schmuck Erzsébet a nyugdíjak helyzetéről kérdezte Orbán Viktor. A zöldpárti politikus szerint miközben a kormány arról beszél, hogy 2010-ben megállapodás született az állam és a nyugdíjasok között, hogy az idősek is részesülni fognak a gazdasági sikerekből, valójában az elmúlt évtizedben az idősek maximum akkor érezhették a gazdasági növekedést, amikor megkapták a 3 százalékos GDP növekedés esetén járó, még a Bajnai-kormány által bevezetett nyugdíjprémiumot. Ráadásul hiába növekszik a nyugdíjak értéke az inflációval arányosan, Schmuck szerint a kormány rendre alábecsülni a pénzromlás mértékét, így valójában folyamatosan romlik a nyugdíjak vásárlóértéke, amely már most is az egyik legalacsonyabb az EU-ban. Az LMP-s politikus emellett kritikával illette a kormánypártokat, hogy bár lett volna rá 10 évük, de csak most, a választáshoz közeledve hozzák vissza a 13. havi nyugdíjat.

Viszontválaszában Orbán egyrészt megköszönte az LMP-s politikusnak, hogy kulturált hangnemben kérdezett, azonban hozzátette, hogy kénytelen „elvégeznie a kötelező gyakorlatot” és „elmúltnyolcévezni” egy kicsit. A miniszterelnök felhánytorgatta Schmucknak –aki egyébként csak 2014 óta képviselő – hogy a baloldal kormányon nem tett meg semmit a nyugdíjak növelésének érdekében, miközben szerinte a Fidesz-KDNP kormányra kerülése óta 10 százalékkal növekedett a nyugdíjak értéke. Orbán emellett kijelentette, hogy ő már miniszterelnökké választásának napján „14. havi nyugdíjat vezetett volna be” csak hát a fránya „elmúltnyolcév” miatt erre nem volt lehetőség.

Abban azonban igazat adott Schmuck Erzsébetnek, hogy alábecsülték az infláció mértékét, amely a költségvetés elfogadásakor prognosztizált 3 százaléknál jelentősen magasabb, 5 százalékos volt, így

Orbán azt ígérte, hogy kormányrendeletben fog arról határozni, hogy januártól az infláció mértékével arányosan, öt százalékkal növekedjenek a nyugdíjak.

 

A járványkezelésről és légszennyezettségről kérdezte Tordai Bence, a Párbeszéd képviselője a miniszterelnököt a parlamentben „Mi folyik itt?” címmel.

Tordai szerint négy és félszer többen halnak meg, mint az unió más országaiban. A járvány áldozatainak száma olyan magas, mintha Baja vagy Salgótarján egész lakossága eltűnt volna.

„A járványkezelés sírnivalóan amatőr.”

A képviselő szerint a karanténrendszer kaotikussága, a tesztelés hiánya és az egészségügy siralmas állapota vezetett az áldozatok ilyen magas számához.

Tordai emellett a légszennyezést és a fagyhalált is megemlítette felszólalásában. A képviselő szerint az elmúlt négy télen 940 magyar ember halt meg, főként vidéken élő idős emberek.

„Nincs járványkezelés, szétverték az egészségügyet és szociális rendszert.”

Tordai azt kérdezte, tesz-e valamit a kormány a hátralévő négy hónapban vagy csak tovább hazudozik.

Orbán Viktor szerint a Párbeszéd képviselője által idézett statisztika hazugság. Ahogy a miniszterelnök mondta, ha valaki a járványkezelést kritizálja, azzal az egészségügyi dolgozókat sértik meg. Elmondása szerint az ellenzék semmiben se támogatta a járványkezelésben a kormányt.

„Ebből a válaszból is látszik, hogy a kormány egy csődtömeg.”

– válaszolt Tordai Bence.

Szerinte azért rossz az egészségügy, mert több ezer ember hiányzik belőle, mivel a kormány nem foglalkozik a bérek rendezésével, csak a saját hazug propagandájával.

Orbán Viktor válaszában az egészségügy helyett inkább a városházáról beszélt.

„Remélem sohasem fognak kormányra kerülni, mert akkor a parlamentet is eladnák.”

 

 

Szakács László (MSZP) az elmúlt hetek visszatérő témájaként az egekbe szökött inflációt hányta a kormány szemére. Felemlegette, hogy a kormány láthatóan nem ért egyet a jegybankkal, ezermilliárdokkal fűti a gazdaságot, a jegybank pedig kamatot emel – vagyis nincs együttműködés, egyetértés, a kiszámíthatatlanság pedig bizalmatlanságot szül.

Kiemelte, hogy alapélelmiszerek ára emelkedik 20-30 százalékkal, közben értéktelenednek el a bérek, nyugdíjak, és nincs se felelős, de még pislákoló fény sem az alagút végén.

Mint mondta, míg 4 százalék körüli a régióban az infláció, Magyarországon ez az érték 6-7. Kíváncsi volt, hogy van-e felelős és kiút a helyzetből – kifejtve, hogy a gigaberuházásokat nem tartja megfelelő megoldásnak.

Orbán válaszában elmondta számok tekintetében véleménye szerint Szakács téved, egész Európában magas az infláció. Hozzátette, véleménye szerint nem fair a magyar jegybankot hibáztatni, majd feltette a költői kérdést, hogy amennyiben infláció van – és mint elismerte, van – akkor miért akarja eltörölni az ellenzék a rezsicsökkentést.

Kifejtette, hogy amennyiben piaci áron szabnák meg a rezsiárakat, akkor az emberek több tízezer forinttal rövidülnének meg. Úgy véli ezért, hogy az ellenzéknek támogatnia kellene a kormány rezsipolitikáját, az üzemanyagárak korlátozását.

Szakács kifejtette, hogy valóban vitájuk van, és hogy Európában nincs állami szabott áras rezsi, Magyarországon pedig szabott ár mellett is van infláció. Úgy véli, a kormány és a jegybank egymásra mutogat, nincs gazdája a forintnak. Kiemelte: Matolcsy jegybankelnök szerint sávon belül van az infláció, de nem látni, milyen széles ez a sáv.

Orbán viszontválaszában kifejtette, hogy örömmel hallja, hogy Szakács megkérdezte Matolcsyt, hisz az ő felelőssége hogy kordában tartsa az inflációt. Emlékeztetett, hogy a rezsicsökkentés mellett béreket emelnek – „soha nem látott mértékben” emelik például a minimálbért. Kitért arra, hogy megállapodtak a szakszervezetekkel – amit azért a szakszervezetek kétségbe vonnak – és beszélt a nyugdíjak emeléséről is – aminek a mértékével pedig nyugdíjasszervezetek elégedetlenek.

Harangozó Tamás, MSZP-s képviselő a negyedik hullámról és a járványhelyzetről kérdezte Orbán Viktort a parlamentben.

A képviselő szerint szégyenteljesek a magyar adatok, melyek szerint lakosság arányosan nagyon nagyon magas a járvány áldozatainak száma. Éppen ezért olyan felháborító a Harangozó szerint, hogy 5 milliárd forint értékben semmisítettek meg teszteket.

Ahogy a képviselő elmondta egy állampolgár most jelenleg csak kétféleképpen juthat teszthez, ha komoly tünetei vannak és kivárja a vállalhatatlanul hosszú listát vagy saját pénzen kifizeti azt, ami egy családnak megengedhetetlen.

A miniszterelnök kitérő választ adott.

Orbán Viktor szerint a PCR teszt nem segít a védekezésben, csak az oltás.

Ezért biztat mindenkit, hogy vegye fel a vakcinát. Elmondása szerint mivel több millió tétellel küzdenek a járvány ellen, teszteket és vakcinákat tekintve, elkerülhetetlen, hogy valamennyit meg kelljen semmisíteni.

A képviselő egyetért Orbán Viktorral abban, hogy mindenkinek be kell oltatnia magát. Ám ahogy mondta, hatalmas szégyen, hogy Magyarországon halnak meg a legtöbben. Szerinte a szomszédos Ausztriában, ahol ingyenesen osztják a teszteket a lakosoknak, sokkal kevesebben vesztették életüket.

Orbán Viktor szerint nincs semmi oka szégyenkezni Magyarországnak. A miniszterelnök szerint, ha valaki azt állítja, Magyarországon nem áll olyan jól helyt az egészségügy, azzal azt állítja orvosok és ápolók nem végzik jól a dolgukat.

 

 

Jakab Péter, a Jobbik elnöke és parlamenti frakcióvezetője kérdezte először a miniszterelnököt és miután gratulált Orbánnak ahhoz, hogy újra megválasztották a Fidesz élére, rögtön rátért az elmúlt hetek legégetőbb kérdéseire. Jakab először a Pegasus-botrányról kérdezte a miniszterelnököt, amelyről annak ellenére nem hajlandók beszélni a kormánypárti honatyák, hogy Kósa Lajos emlékezetes elszólásában a jobbikos politikus szerint bevallotta azt, hogy a kormány titkosszolgálati eszközökkel figyelteti meg az ellenzéket. Ezt követően a jobbikos politikus a gyenge forintról és a „gazdasági bevándorlókról” kérdezte Orbánt, aki szerinte az elmúlt 10 évben semmit sem tett azért, hogy csökkenjen a szegénység Magyarországon.

Válaszában Orbán Viktor a mai nap aktualitására való tekintettel

boldog Mikulást kívánt Jakab Péternek.

Majd azzal vádolta Jakabot, hogy azokkal a pártokkal szövetkezik, akik kormányon elvették a 13. havi nyugdíjat, devizahitel-csapdába csalták a lakosságot, most pedig Márki-Zay Péter vezetésével a rezsicsökkentés megszüntetését tervezik. A magas megélhetési kérdésekkel kapcsolatos kritikákat Orbán annyival rendezte le, hogy a mai minimálbérből „kétszer annyi benzint lehet venni, mint 10 éve.

 

 

{{pp_author_avatar}}
{{pp_author}}
{{pp_time}}
{{pp_content}}