Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Orbán Schmucknak: az infláció miatt 3 helyett 5 százalékkal nőnek a nyugdíjak

Ez a cikk több mint 2 éves.

Az LMP frakcióvezetője, Schmuck Erzsébet a nyugdíjak helyzetéről kérdezte Orbán Viktor. A zöldpárti politikus szerint miközben a kormány arról beszél, hogy 2010-ben megállapodás született az állam és a nyugdíjasok között, hogy az idősek is részesülni fognak a gazdasági sikerekből, valójában az elmúlt évtizedben az idősek maximum akkor érezhették a gazdasági növekedést, amikor megkapták a 3 százalékos GDP növekedés esetén járó, még a Bajnai-kormány által bevezetett nyugdíjprémiumot. Ráadásul hiába növekszik a nyugdíjak értéke az inflációval arányosan, Schmuck szerint a kormány rendre alábecsülni a pénzromlás mértékét, így valójában folyamatosan romlik a nyugdíjak vásárlóértéke, amely már most is az egyik legalacsonyabb az EU-ban. Az LMP-s politikus emellett kritikával illette a kormánypártokat, hogy bár lett volna rá 10 évük, de csak most, a választáshoz közeledve hozzák vissza a 13. havi nyugdíjat.

Viszontválaszában Orbán egyrészt megköszönte az LMP-s politikusnak, hogy kulturált hangnemben kérdezett, azonban hozzátette, hogy kénytelen „elvégeznie a kötelező gyakorlatot” és „elmúltnyolcévezni” egy kicsit. A miniszterelnök felhánytorgatta Schmucknak –aki egyébként csak 2014 óta képviselő – hogy a baloldal kormányon nem tett meg semmit a nyugdíjak növelésének érdekében, miközben szerinte a Fidesz-KDNP kormányra kerülése óta 10 százalékkal növekedett a nyugdíjak értéke. Orbán emellett kijelentette, hogy ő már miniszterelnökké választásának napján „14. havi nyugdíjat vezetett volna be” csak hát a fránya „elmúltnyolcév” miatt erre nem volt lehetőség.

Abban azonban igazat adott Schmuck Erzsébetnek, hogy alábecsülték az infláció mértékét, amely a költségvetés elfogadásakor prognosztizált 3 százaléknál jelentősen magasabb, 5 százalékos volt, így

Orbán azt ígérte, hogy kormányrendeletben fog arról határozni, hogy januártól az infláció mértékével arányosan, öt százalékkal növekedjenek a nyugdíjak.

 

Címlapkép: Országgyűlés közvetítés