Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Megvan, kiket javasol a Párbeszéd az ellenzék közös listájára

Karácsony Gergely és Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnökei, valamint Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzék miniszterelnök-jelöltje a Párbeszéd 2021. évi kongresszusa utáni sajtótájékoztatón jelentették be, hogy kiket javasol a Párbeszéd az ellenzék közös listájára.

A Párbeszéd Magyarországért Párt listáján a következő nevek fognak szerepelni:

 1. Karácsony Gergely
 2. Szabó Rebeka
 3. Kocsis-Cake Olivio
 4. Berki Sándor
 5. Jakál Adrienn
 6. Béres András
 7. Szabó Zsolt
 8. Szabó Tímea
 9. V. Naszályi Márta
 10. Barabás Richárd
 11. Temesvári Szilvia
 12. Erőss Gábor
 13. Varga Attila
 14. Major Petra
 15. Dorosz Dávid


A sajtótájékoztatón Karácsony Gergely elmondta, hogy a lista élén való szereplése pusztán szimbolikus, nem kíván parlamenti képviselő lenni, az új kormányzat munkáját továbbra is főpolgármesterként kívánná segíteni. Emellett megjegyezte, hogy ő és Márki-Zay Péter az egység nevében továbbra is ragaszkodnak ahhoz, hogy az öt ellenzéki miniszterelnök-jelölt vezesse az ellenzéki pártok közös listáját. Ez azonban felveti azt a kérdést, hogy például Fekete-Győr András – aki miután az előválasztáson gyenge eredményt ért el és lemondott a Momentumban betöltött elnöki tisztségéről – továbbra is listavezető maradhat-e.

Karácsony Gergely elmondta azt is, hogy azok, akik  már egyéniben nyertek az előválasztáson, nem szerepelnek a listán. Így lehet, hogy sem Tordai Bence, sem Jámbor András, de Gér Mihály vagy Mellár Tamás nevét sem olvashatjuk a listán, Szabó Tímea és Dorosz Dávid pedig csak lajstrom 8. és a 15. helyére kerültek.

A főpolgármester és a Párbeszéd társelnöke végül a listán utána következőket méltatta. Mivel Szabó Rebekáról, Kocsis-Cake Olivióról, Berki Sándorról és Jakál
Adriennről hosszabban beszélt, valószínűsíthető, hogy ők igazán esélyesek arra, hogy az ellenzéki közös lista befutóhelyeire felkerüljenek.

Márki-Zay Péter és Karácsony Gergely is külön kiemelte Berki Sándor listán való szereplését.

Márki-Zay Péter, aki korábbi megfogalmazása alapján olyan példaképet állítana a romák elé, aki „önmagával szemben elvárásokat megfogalmazó életre” szoktatná őket, úgy látja, hogy Berki Sándor indítása önmagában dicséretes. Karácsony Gergely, aki korábban úgy nyilatkozott, hogy a magyar társadalom még nem áll készen a cigányság helyzetét tematizáló párbeszédre, hangot adott a reményének, hogy Berki Sándor hitelesen fogja képviselni a munkásokat és a romákat a parlamentben.

A sajtótájékoztatón Karácsony Gergelyen, Szabó Tímeán és Márki-Zay Péteren kívül Berki Sándor is felszólalt. Berki Sándor megköszönte a jelölést, és nyomatékosította, hogy a Párbeszéd az első párt, amely lehetőséget ad a roma képviseletre. Ez számára bizonyítja, hogy az ellenzék partnerként tekint a roma közösségre. „Együtt sikerülni fog a rendszerváltás”, zárta beszédét a salgótarjáni származású Berki.

A lista ismertetése mellett elhangzott néhány információ az ellenzék további terveiről is.

Szabó Tímea arról beszélt, hogy az ellenzék kétharmaddal fog nyerni a választáson.

Elmondta, hogy a leendő kormányzatban a Párbeszéd azokat a zöld és baloldali értékeket fogja képviselni „amelyeket páros lábbal tapos a jelenlegi kormányzat”.

Márki-Zay Péter  az újságírói kérdésekre válaszolva arról szólt, hogy már folynak az egyeztetések az Európai Néppárttal. Elmondása szerint a kereszténydemokrata pártok által alapított európai párt tárt karokkal várja az ellenzéket. Nemcsak az európai politika, de a kampányolás rejtelmeibe is bevezette a nézőközönséget az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje: bejelentette, hogy már létrejött egy szakértői kampánycsapat, amelynek a tagjait nem pártalapon, hanem szakértelem alapján válogatták össze. Elmondása szerint ők a megalapozói a leendő szakértői kormányzásnak.

Címlapkép: Párbeszéd sajtótájékoztatója