Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Donáth Anna a Momentum új elnöke

Ez a cikk több mint 2 éves.

Vasárnap tartotta a Momentum Mozgalom elnökségi tisztújító küldöttgyűlését, amelyen a küldöttek döntésének értelmében a Momentum következő elnöke Donáth Anna lesz – erről a párt szerkesztőségünknek küldött közleményében számolt be.

Donáth Anna 2016 óta a Momentum oszlopos tagja, 2018-tól 2020ig a párt alelnöke volt, 2019 májusa óta pedig a párt Európai Parlamenti képviselője. Elnöki mandátuma 2022 nyaráig tart.

Donáth Anna a Momentum 2017-es párttá alakulása a második személy, aki elnöki pozíciót töltbe a szervezetben, elődje Fekete-Győr András volt, aki októberben az ellenzéki előválasztáson elért gyenge eredménye után bizalami szavazást kért maga ellen. Miután a küldöttek megvonták a bizalmat, Fekete-Győr lemondott, a távozásától a mai küldöttgyűléséig tartó öthetes időszakban Orosz Anna alelnök, újbudai alpolgármester vette át az ügyvezető elnöki szerepet. Orosz Anna maga is elindult az elnöki pozícióért, rajta kívül Hollai Gábor, a XVI. kerület önkormányzati képviselője is aspirált a pártvezetésre, hármójuk közül hozta ki győztesnek a küldöttgyűlés Donáth Annát.

Az új pártelnök megválasztását követően rövid szöveget posztolt a Facebookra, amelyben többek között arról ír, hogy:

„A következő fél évben sok munka vár ránk, hiszen erős, az emberek érdekei mellett határozottan kiálló, és szerethető Momentum nélkül ugyanis nincs kormányváltás. Amire égető szükség van, hiszen az ország nem engedhet meg magának újabb négy év fideszes kormányzást.”

Donáth Anna indulásának bejelentésekor saját közösségi oldalán a következőképpen írt elnöki ambícióiról:

„A Momentum politikusaként és EP-képviselőjeként az elmúlt időben is egy szociálisan érzékeny világképet képviseltem, amelyben egyre nagyobb hangsúlyt kapott az olyan 21. századi kihívásokkal szembeni fellépés, mint a klímaváltozás. Én abban hiszek, hogy a következő évtizedekben a közösségek köré kell újraszerveznünk a társadalmat, hogy a klímakatasztrófa vagy épp az elképesztő mértékben növekvő egyenlőtlenségek ellen eséllyel vehessük fel a küzdelmet. Erős közösségekre, erős közösségi cselekvésre van szükség akár önkormányzati, akár EU-s szinten.
Ezt értem progresszív, zöld, szociálisan érzékeny politika alatt, és ezt szeretném képviselni a Momentum élén.”

A szavazati arányokról a párt nem közölt semmilyen adatot, de

a Telex információi szerint Donáth Annára a küldöttek 56,6 százaléka voksolt. Orosz Anna 28,9, Hollai Gábor 14,5 százalékot kapott.