Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Orosz Anna ügyvezetőként váltja Fekete-Győr Andrást a Momentum élén

Ez a cikk több mint 2 éves.

Fekete-Győr András lemondott a Momentum elnökségéről, helyét, Orosz Anna veszi át ügyvezetőként. A miniszterelnök-jelölti választáson elért eredménye után Fekete-Győr bizalmi szavazást kért a párt küldöttgyűlésétől, amely megvonta tőle a bizalmat

A Szél Kálmán téren tartott közös sajtótájékoztatón a leköszönő elnök arról beszélt, hogy a Momentum sokat erősödött az előválasztás első fordulójában. Fekete-Győr úgy gondolja, egy tisztújításból csak erősebben jöhet ki a párt.

Arra, hogy Fekete-Győr formálisan milyen pozíciót tölt majd be a jövőben, a politikus nem válaszolt egyértelműen. A Momentum szeretné, ha a leköszönő elnök részt venne majd a parlamenti munkában és az előttük álló kampányban is. 

Orosz Anna még nem döntött arról, hogy tisztújítás után szeretné-e vinni a Momentum elnökségét. Az ügyvivő elnöki pozíciója mellett Újbuda alpolgármestere, továbbá az egyéni választókerületében is győzött, vagyis több kampány is vár most rá. A tisztújítás menetéről még nem tudni a részleteket, de amint lehet, nyilvánosságra hozza majd a párt.

Egyelőre a kampány áll a Momentum fókuszában, a tisztújítás ez után kerül majd terítékre. A Momentum Márki-Zay Pétert támogatja tovább az előválasztáson. Orosz Anna arra kérte a párt támogatóit, hogy minél többen vegyenek részt az előválasztás második fordulóján.

„Márki-Zay Pétert tartjuk a legalkalmasabb jelöltnek arra, hogy kihívja és legyőzze Orbán Viktor rendszerét és ezeket az új demokratikus alapokat letegye.”

Bár a párt jól szerepelt az előválasztáson– a DK után a második legtöbb szavazatot kapták és 15 képviselőjelöltjük aratott győzelmet –  Fekete-Győr csupán 3,39 százalékot ért el miniszterelnök-jelöltként. Ahogy a leköszönő elnök is kijelentette ezt „abszolút kurdarcként” értékelték. Fekete-Győr a Momentum 2016-os megalakulása óta töltötte be az elnöki pozíciót és a 2018-as választásokon is ő volt a párt miniszterelnök-jelöltje.

Címlapkép: Momentum Facebook