Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Egyelőre mégsem alakul meg Salvini, Kaczinsky és Orbán szélsőjobboldali európai frakciója

Ez a cikk több mint 2 éves.

Frissítés (13:21): A miniszterelnök szombaton Varsóban munkaülésen vesz részt, mondta el az atv.hu megkeresésére Havasi Bertalan. A híroldalnak Novák Katalin családügyi minisztert is sikerült elérnie. Novák Katalin arra a kérdésre, hogy a német AfD-vel közös frakcióba kerül-e majd a Fidesz, úgy válaszolt: „a más tartalmú ellentétes híresztelésekkel szemben biztosíthatok mindenkit arról, hogy a Fidesz csak demokrata konzervatív pártokkal fog a jövőben is együttműködni. Célunk, hogy a nemzeti érzelmű, szabadságpárti, bevándorlásellenes, a hagyomámyos családi értékeket tisztelő embereknek minél erősebb képviselete legyen az európai döntéseknél”.

Az olaszországi La Repubblica azt írja, hogy Matteo Salvini lemondta a formálódó szélsőjobboldal egységesítéséről szóló szombati találkozót, mert a lengyel kormánypárt, a PiS mégsem akar csatlakozni, és továbbra is a konzervatív ECR-ben maradnának, melynek alapító tagjai. A PiS képviselőcsoportja nélkül értelmét vesztené Salviniék kezdeményezése.

Korábban ezt írtuk:

A 444.hu híroldal értesülései szerint még a héten megalakul az Európai Parlamentben az az új pártcsalád, amely a Néppárttól jobbra álló pártokat fogja össze.

Az új frakció lényegében a 2019-ben alakult, szélsőjobboldali Identitás és Demokrácia nevű frakció kibővítését jelenti. Ennek a tagpártjaihoz – többek közt az Északi Ligához, az Alternatíva Németországért (AfD) párthoz, az Osztrák Szabadságpárthoz és a Flamand Érdekhez – csatlakozik a Fidesz 12 képviselője, a lengyel Jog és Igazságosság (PiS) párt 24, és a szintén lengyel Partia Republikanska három politikusa, valamint a spanyol Vox párt négy képviselője.

A 444.hu arról ír, hogy a hírt szombaton Varsóban fogják bejelenteni a pártok elnökei.

Az új frakció 113 tagjával az Európai Parlament harmadik legerősebb csoportja lesz a Néppárt és a szociáldemokraták után.

Orbán Viktor, Matteo Salvini és más szélsőjobboldali és utrajobboldali pártok azóta tervezgetik, hogy külön csoportot alakítanak az Európai Parlamentben, hogy a Néppárt felfüggesztette a Fideszt, majd pedig kisvártatva elváltak az útjaik.

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke július elején írt alá közös nyilatkozatot tizenhat európai párttal egyetemben Európa jövőjéről, amely a „nemzetek Európája” mellett áll ki az „eljövendő európai szuperállammal” szemben, és „családi értékekkel” helyettesítené a „tömeges migrációt”.

A nyilatkozat, amelyet Kaczynski, Le Pen és Salvini is aláírt, egy új európai pártcsalád megalapítását vetítette előre.

(444.hu, Mérce)
Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd