Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Tudatosan rövidíti meg a nyugdíjasokat a kormány?

Ez a cikk több mint 2 éves.

A 2022-es költségvetés módosítását, azon belül pedig a nyugdíjak valós inflációhoz való igazítását követeli a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa (NYUSZET). A lapunk számára is megküldött közleményük szerint a kormány tudatosan megrövidíti a nyugdíjasokat.

A NYUSZET szerint több tény igazolja, hogy a tervezett 3 helyett legalább 4 százalék lesz az infláció, ezért a nyugdíjemelést is a magasabb – reális –, s nem a mesterségesen nyomott mértékhez kellene igazítani.

A szervezet elvárja, hogy a különbözetet ne a kormány használja hónapokig, hanem már az év elején adja oda a nyugdíjasoknak. Mint a közleményben áll: a különbözetet a kormány

„ne tekintse kegyes év közbeni apránként csepegtetett adománynak”.

A NYUSZET szerint a kormány tudatosan megrövidíti a nyugdíjasokat, ami „felháborító és enyhén szólva is aggályos”. Hiszen nem lehet, hogy az infláció mértékéről a kormány ne tudna.

Felhívják a kormány és a parlament figyelmét, hogy a reálisan várható éves inflációnak megfelelően állapítsák meg a nyugdíjemelések 2022. évi mértékét, és ehhez illesztetten módosítsák a költségvetési törvényt.

A 2022. évi 3 százalékos mértékű nyugdíjemelés helyett legalább 4 százalékos emelési mértéket fogadjanak el a törvény módosításával.

A nyugdíjasok számláira  a novemberi rendes járandóságon felül megérkezett a kiegészítés és a prémium is, és hamarosan kézhez kapják a decemberi rendes nyugdíjat is.

Ugyanakkor a magyarországi nyugdíjak az emúlt esztendőkben látványosan elmaradtak az átlagbér növekedésétől. Míg a nettó átlagbér a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerint 2020-ban 268 400 forintra emelkedett, addig az átlagos magyar nyugdíj összege 2020 folyamán mindössze 134 ezer forintot tett ki. Így lehet, hogy egyre több nyugdíjaskorú ember kénytelen munkát vállalni a szerény járandóságát kiegészítendő. Becslések szerint a nyugdíjasok mintegy 10%-a dolgozik, és egyre több munkaerő-kölcsönző cég szakosodik nyugdíjas munkavállalók közvetítésére.

A nyugdíjasok munkavállalását a kormány is elősegíti azáltal, hogy csökkenti a foglalkoztatásuk adóterheit.

(Mérce, mfor)
Címlapkép: MTI/Móricz-Sabján Simon