Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Újabb megosztó ítélet az USA-ban: a fekete Ahmaud Arberynek azért kellett meghalnia, mert egy vagyonos külvárosban kocogott

Ez a cikk több mint 2 éves.

A Georgia-állam déli részén található Brunswick városának bírósága bűnösnek találta Gregory és Travis McMichaelt valamint William Bryant, akiket azzal vádolták, hogy 2020 február 23-án meggyilkolták az afroamerikai Ahmaud Arberyt. Az állam törvényei értelmében az elkövetőkre akár életfogytiglanig tartó börtönbüntetés is várhat.

A 25 éves Arbery Brunswick egyik kertvárosában kocogott, amikor a három elítélt üldözőbe vette őt, mivel gyanúsnak találtak, hogy belépett majd néhány perc után kilépett a városrész egyik építés alatt álló lakóházából.

Miután furgonukkal beérték Arberyt, Travis McMichael kiszállt az autójából, kezében egy sörétes puskával. A két férfi között hamar dulakodás alakult ki, amely során McMichael elsütötte a fegyverét, megölve ezzel a fekete férfit.

Az esetről néhány hónappal később nyilvánosságra került egy videó amelyet az Arbery üldözésében részt vevő William Bryant készített egy másik autóból és amelyen az látszik, hogy Ahmaud Arbery és Travis McMichael dulakodnak egymással, miközben Gregory MicMichael a furgon platóján állva, egy pisztollyal a kezében figyeli az eseményeket.

A tragédia hamar nagy nyilvánosságot kapott és tüntetéseket robbantott ki országszerte. Ahmaud Arbery halálában sokan a kissé szarkasztikusan csak „fekete kocogó” jelenséget látták visszaköszönni amelynek következtében azokról az afroamerikaiakról, akik az USA-ban főleg a fehér felső-középosztálybeliekkel azonosított futást választják testmozgásként – a lakosság és a rendőri szervek gyakran azt feltételezik, hogy bűncselekményt követtek el. Kiváltképp igaz ez akkor, ha egy vagyonosabb, kertvárosias és túlnyomó többségében fehérek lakta városrészben látnak futni egy feketét.

Ez a rasszista sztereotípia (amelynek kialakulása elválaszthatatlan attól a ténytől, hogy az amerikai állam a redliningnak is hívott intézményével évtizedeken keresztül jogi értelemben is ellehetetlenítette hogy az afroamerikai állampolgárok a huszadik század közepén gombamód szaporodó kertvárosokba költözzenek) gyakran igen tragikus következményeket von maga után. Hatalmas port a 17 éves floridai tinédzser, Trayvon Martin ügye, akit 2012-ben meggyilkolt egy sorházas lakópark biztonsági őre, mivel gyanúsnak ítélte meg, hogy egy fekete fiatal a vagyonos városnegyedben járkál az éjszaka közepén.

Mint később kiderült, Trayvon Martin egy közeli kisboltból sétált vissza az édesapja menyasszonyának a környéken lévő házába, amikor megállította őt a lakópark biztonsági őre, George Zimmerman.

Ahmaud Arbery ügyének tárgyalása hosszú ideig húzódott, köszönhetően annak, hogy hónapokig le sem tartóztatták az elkövetőket, amelyet sokan annak a ténynek tudtak be, hogy a korábban rendőrtisztként dolgozó Gregory McMichael jó kapcsolatot ápolt a helyi ügyészség vezetőivel. A tárgyaláson a védelem azzal próbálta megindokolni a három vádlott tettét, hogy az áldozat bűnügyi múltja ( a 25 éves férfi korábban összetűzésbe került a hatóságokkal miután fegyverrel jelent meg az egykori iskolája területén valamint évekkel később egy tévét próbált ellopni egy boltból) és állítólagos labilis mentális állapota miatt jogosan volt feltételezhető , hogy Arbery ismét bűncselekmény akar elkövetni. A bíróság azonban úgy ítélte meg, hogy Arbery múltja irreleváns az ügy szempontjából, mivel a három elkövető nem tudhatott róla amikor úgy döntött, üldözőbe veszik a fekete férfit.

A tárgyalás egyik fontos bizonyítékának számított egy biztonsági kamerák által készített videofelvétel, amelyen az látszik, hogy Arbery belép az említett építési területen álló házba (amelynek sem az ajtaja, sem ablakai nem voltak még készen) majd néhány perccel később elhagyja azt (ekkor vette őt üldözőbe a három elkövető, akik tanúi voltak annak, hogy Arbery belép a házba). Mint a ház Brunswick-tól 150 kilométerre élő tulajdonosának, Larry Englishnek a vallomásából kiderült, az említett házban gyakran játszották gyerekek, amelynek következtében a tulaj kamerákat szerelt fel a telek több pontjára, amelyek két alkalommal is rögzítették, hogy Arbery belép az építési területre, ahonnan soha nem vitt el semmit.

A tárgyaláson McMichaelék és Bryant arra hivatkoztak, hogy úgy vélték ezek a felvételek bizonyították, hogy jogosan feltételezték, hogy Ahmaud Arbery 2020 február 23-án azért járt a háznál, mert bűncselekményt akart elkövetni, így kötelességüknek érezték, hogy éljenek az „állampolgári letartóztatás” jogával melynek értelmében civilek is feltartóztathatnak valakit ha bűncselekmény elkövetésén érik. Azonban Larry English ügyvédei a tárgyalás során kijelentették, a lakás tulajdonosa nem tudott arról, hogy bármit is elloptak volna az épülő házából. Emellett azt is hozzátették, hogy English csupán egyszer, majd’ egy évvel korábban találkozott a fiatalabbik McMichaellel és semmiféle utasítást nem adott neki arra nézve, hogy védje meg a tulajdonát, a gyilkosság tényéről is csak utólag értesült egy szomszédtól.

Ahmaud Arbery ügye nemcsak az afroamerikaiakat sújtó rasszizmusra mutat rá hanem arra is, hogy az elviekben az önvédelem érdekében lehetővé tett – ám szabályozatlansága miatt így is gyakran kritizált – fegyvertartás jogát sokan arra használják, hogy bármiféle hivatalos fennhatalmazás nélkül önjelölt igazságosztóként tevékenykedjenek. Ez a „szuperhősködés”azonban gyakran tragédiába fordul: néhány napja született ítélet a 18 éves Kyle Rittenhouse ügyében, aki egy tavalyi Black Lives Matter tüntetésen egy félautomata lőfegyverrel jelent meg, saját elmondása szerint azért, hogy megakadályozza a vandalizmust, azonban végül összetűzésbe került két tüntetővel, akiket önvédelemre hivatkozva lelőtt. A Rittenhouse-üggyel egy korábbi cikkünkben foglalkoztunk részletesebben.