Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Leterheltek az intézmények, járványügyi megszorításokat vezetnek be – mai covid-fejlemények

Ez a cikk több mint 2 éves.

Idehaza a negyedik hullám egyre erősebb jelenlétét jól jelzi, hogy számos hír és intézkedés jelent meg egyetlen nap alatt a járvánnyal és a védekezéssel kapcsolatban. Nehéz napról-napra lépést tartani a legújabb intézkedésekkel és botrányokkal, ahogy a járvány, úgy a védekezés és az akörül kialakuló közélet is egyre magasabb hullámokat ver. Járványösszefoglaló.

Nagy Marcell, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) titkára a Qubitnak elmondta,  a járványadatok eltitkolásának politikai haszna van, és nagyban hátráltatja a védekezést. Az adatok hiánya és a sajtó következetes kizárása a védekezésből komoly társadalmi károkat okoz. Mivel az információkat a kormány tudatosan visszatartja, a sajtó így nem tud pontosan tájékoztatni, a közösség pedig informált döntéseket hozni a járvány elleni helyes védekezési stratégiáról.

Nagy Marcell elmondása szerint a kamara számtalan alkalommal jelezte az illetékes minisztériumoknak, hogy az adatok nyilvánossá tétele növelné az egészségügyi rendszer hatékonyságát. Úgy tűnik, a kormányzat jobban érdekelt a saját tekintélyének megtartásában.

Hétfő este megtudtunk információkat az iskolák és az óvodák járványügyi helyzetéről. Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár a Hír Tv-ben számolt be a legfrissebb adatokról. Eszerint az oktatási intézményekben is terjed a koronavírus delta variánsa, viszont az átoltottság igen magas. A tanévkezdéskor a pedagógusok 90%-os átoltottsággal rendelkeztek. Nyugodtan kezdődött a tanév, csak kevés esetben kellett tanügyi intézkedést bevezetni. Ez az óvodai csoportok esetében szünetet, az alsóbb évfolyamoknál digitális oktatást jelentett, a felsőbb évfolyamoknál az oltatlanok karanténkötelezettségével járt.

Ma viszont az iskolák esetében járványügyi megszorításokat jelentett be az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Decembertől az iskolában dolgozó nem pedagógusoknak, így a büféseknek, takarítóknak, szállítóknak is védettségi igazolvány lesz szükséges a belépéshez. Továbbá a gyerekeket kísérő szülők csak az intézményvezető által kijelölt pontig kísérhetik ezentúl gyerekeiket. Az állami iskolákban tanító pedagógusok esetében már korábban elrendelték a kötelező oltást, miután a kormány lehetővé tette, hogy a munkaadó kötelezze a dolgozókat az oltás felvételére. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete a pedagógusokat érintő kötelező oltás visszavonását követeli, mert a szakemberhiánnyal karöltve súlyosan akadályozza az oktatást. Kötelező oltás helyett az oltás felkínálását, folyamatost tesztelést, a fertőzöttek elkülönítését és a maszkviselést javasolják.

A felsőoktatásban is változtatások jönnek, az Eötvös Loránd Tudományegyetem több karán is járványügyi intézkedésekről döntöttek. A bölcsészkaron november 22-től a szorgalmi időszak végéig csak online lehet megtartani az előadásokat, az előadások felvételekről is követhetőek lesznek. A BTK-n továbbá visszavonásig nem lehet közösségi eseményeket tartani. Az informatikai karon mostantól hibrid oktatás lesz, a hallgatók online és élőben is részt vehetnek az előadásokon és a szemináriumokon minden héten (korábban egyik héten online, másik héten élőben vettek részt az oktatásban). A kar kampuszán legalább ffp2-es maszkot kell viselni. A jogi karon a vizsgákat online fogják megtartani, a döntés az órákat egyelőre nem érinti.

A járvány erősödése (és a kormány védekezési stratégiájának visszásságai) nem csak az oktatási intézményeket terhelik le. A Vadaskert Gyermek- és Ifjúságpszichiátriai Kórház és Szakambulancia közleménye szerint az intézmény mostantól teltházzal működik. Idén a 2019-es, vagyis COVID előtti őszi időszakhoz viszonyítva 40 százalékkal emelkedett az esetek száma. A szorongásos és depressziós zavarokkal küzdő gyerekek aránya az ötszörösére nőtt, de megduplázódott a kényszeres gondolatokkal és cselekedetekkel jelentkezők száma is. A szakemberek szerint a serdülők a leginkább kitett csoport, a koronavírus mentális hatásai elsősorban őket sújtják, körükben nagyon sok az „önsértő”, aki saját magának okoz könnyebb, vagy akár komolyabb sérülést.

A mentális pandémia különösen az alacsonyabb jövedelmű családokat sújtja, egy nyári kutatás szerint az alacsonyabb jövedelmű családok gyermekei több mint kétszer annyit szorongtak a lezárások alatt, mint biztosabb anyagi helyzetű társaik.

A koronavírus súlyos tünetei elleni egyetlen hatékony védekezés továbbra is az oltás felvétele. Azonban eddig a kormányzat nem feltétlen könnyítette meg az oltáshoz való hozzáférést. Pozitív fejlemény a tegnap induló oltási akcióhét, amelynek keretében bárki előzetes regisztráció nélkül oltakozhat. Az első nap alapján az akcióhét kitörő siker, hatszor többen mentek el oltásért hétfőn, mint egy átlagos napon az elmúlt hónapban. Csaknem 18 500 ember ment tegnap el első oltásra, harmadik oltást pedig 105 ezren kértek.

Reméljük, az oltási kedvet ilyen és ehhez hasonló, bárki számára lehetőséget biztosító programokkal képes lesz fenntartani a kormány a kényszerítő eszközök és további lezárások helyett.

Címlapkép: MTI/Vasvári Tamás