Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Már a tél kezdete előtt 25-en fagytak halálra Magyarországon

Ez a cikk több mint 2 éves.

Október eleje és november közepe között 25-en lelték halálukat fagyhalál következtében Magyarországon – adta hírül a Magyar Szociális Fórum (MSZF) vasárnap. Az áldozatok többségükben idős, magányos, beteg emberek voltak, és fűtetlen lakásokban hűltek ki végzetesen, illetve kórházba szállításuk után, mert már nem tudtak rajtuk segíteni. A fagyhalál olyanokat is magával ragadott, akik a szabad ég alatt éjszakáztak fagyos, vagy fagy közeli hőmérsékleten.

A Szociális Fórum kiemelte, akár már plusz 5-10 fok is túl hideg lehet egy legyengült, idős, beteg ember számára ahhoz, hogy végzetesen kihűljön.

Mindazonáltal nemcsak idősek vannak a fagyhalál áldozatai között – jegyezte meg az MSZF. Hozzátették, az életmentés terén különösen nagy felelősség hárul az emberre olyan körülmények között, amikor államilag elhanyagolják a szociális rendszert, a hajléktalanoknak pedig továbbra sem biztosítanak szociális bérlakást.

Ráadásul az igazi télies időjárás csak a héten érkezik meg hazánkba, szerdán már -9 fokot is mérhetnek az ország egyes területein.

Amint arról beszámoltunk, szombaton a Párbeszéd tartott figyelemfelhívó akciót a Karmelita Kolostor előtt a fagyhalál áldozataira emlékezve. Itt Tordai Bence országgyűlési képviselő nyilatkozott arról, hogy az Orbán-kormány cinikus szociális politikája vezetett ahhoz, hogy az elmúlt négy évben 940 állampolgár hunyt el kihűlés következtében. A megmozdulás apropóját Orbán Viktor, Fidesz tisztújító-kongresszusán elmondott beszéde adta, amiben a miniszterelnök úgy fogalmazott, míg nyugati  országok kormányai azt teszik lehetővé, hogy „a férfiak is gyereket szülhessenek”,

„addig a magyar kormány megbizonyosodik arról, hogy télen senki sem fagy meg”.

A Párbeszéd a kihűlésben elhunytak számának csökkentése érdekében egy tízpontos akciótervet nyújtott be az Országgyűlésnek határozati javaslat formájában. Ebben többek között felszólítják a kormányt, hogy vezesse vissza a lakásfenntartási támogatás rendszerét, bővítse a helyi önkormányzatok által nyújtható települési támogatás költségvetési forrásait és különítsen el forrásokat a hideg idő esetén a szociális törvény értelmében életbe lépő „vörös kód” protokoll esetére, annak érdekében, hogy a szociális ágazat fel tudjon készülni a megnövekedett terhelésre.

Emellett a Párbeszéd az éjszakai menedékhelyek fejlesztését követeli, mivel a párt szerint sok hajléktalan a szállókon tapasztalható rossz higiéniás és közbiztonsági állapotok miatt dönt úgy, hogy inkább az utcán próbálja meghúzni magát.

A kihűlésben elhunytak kérdésével a Mércén régóta aktívan foglalkozunk. Egy éveleji írásunkban számoltunk be arról, hogy február első két hetében naponta átlagosan egy honfitársunk fagyott halálra, októbertől februárig összesen 104-en. Tavaly pedig azt jártuk körbe, hogyan próbálja a kormányzati sikerpropaganda eltitkolni, hányan is esnek áldozatul a kihűlésnek Magyarországon.

Regionális diszpécserszolgálatok:

Budapest, Pest megye: 1/338-41-86

Fejér, Komárom-Esztergom, Veszprém megye: 34/511-028

Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala megye: 92/323-000

Baranya, Somogy, Tolna megye: 72/233-169

Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye: 42/504-618

Bács-Kiskun, Csongrád, Békés megye: 76/485-582

A dicspécserszolgálatról és a hajléktalan emberek segítéséről az AVM kisokosában olvashatsz bővebben.

Címlapkép: Pixabay