Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Demonstrációt szerveznek pedagógusok Mohácson a kötelező oltás ellen

Ez a cikk több mint 2 éves.

Békés demonstrációt szerveznek pedagógusok Mohácson a kötelező oltás ellen szerda este 18 órára. A demonstrációt a környékbeli iskolák dolgozói kezdték el szervezni, elsősorban oltatlanok, de több oltott tanár, tanító is csatlakozott hozzájuk, akik aggódnak a szigorítás miatt kiesők helyettesítésével járó plusz terhek miatt.

Az egyik szervező az Eduline kérdésére azt írta, mindannyian megkapták a kötelező gyerekkori oltásokat, és saját gyerekeiknek is beadatták azokat. „Amivel nem értünk egyet, az az, hogy egy kísérleti fázisban lévő vakcinát, amelynek a hosszú távú mellékhatásairól nem tudunk még sokat, kötelezővé tegyenek” – fogalmazott a pedagógus.

A szervező hozzátette: ők is tartanak a vírustól, de még jobban félnek az oltás esetleges mellékhatásaitól. „Hiszünk a tudományban, hiszen mi mind a tudomány ismereteit szeretnénk átadni a gyermekeknek. Elismerjük az orvosok, kutatók munkáját, hiszen sok betegség eltűnése nekik köszönhető. Mégis úgy gondoljuk, hogy ezen vakcina túl hamar vált elérhetővé. Legyen elérhető azok számára, akiknek igénye van rá, de ne legyen kötelező azok számára, akikben még vannak kérdések” – mondta.

A mohácsi demonstráció szervezője tud olyan környékbeli iskoláról, ahol a dolgozók negyven százaléka nem oltatta be magát, miközben tapasztalatai szerint  kötelező oltás nélkül is az összeomlás szélén van az oktatás.

Mint ismert, a legfrissebb kormányzati döntés értelmében az állami oktatási-nevelési intézmények dolgozóinak december 15-éig fel kell venniük a védőoltás első adagját. Azokat, akik a határidő leteltével sem oltatják be magukat, nem küldik rögtön fizetés nélküli szabadságra, a munkáltatótól még kapnak egy felhívást, hogy 15 napon belül, vagyis december végéig pótolják az elmaradt oltást.

Kedden a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke arról beszélt a Népszavának: lesz olyan iskola, óvoda, ahol gyakorlatilag nem tudják majd ellátni a feladatokat, ha néhány pedagógus kiesik a rendszerből amiatt, hogy kényszer hatására sem oltatja be magát. Bár a pedagógusok átoltottsága országos átlagban  magas, Horváth Péter szerint régiós szinten nem egyenletes, egyes helyeken mindössze 50-60 százalék körüli – fogalmazott az NPK elnöke, aki úgy látja, az igazgatók „kifejezetten aggódnak.”Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint a pedagógusok körében 90 százalékos az átoltottság.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) friss felmérését ismertetve Nagy Erzsébet országos választmányi tag a Spirit Fm-en arról beszélt: szerda reggelig 217 intézmény adatai alapján 8732 tanügyi dolgozót köteleztek oltásra, és csaknem 19 százalékuk, 1637 személy nem vállalja az oltást

– írja a 24.hu.

A szakszervezeti vezető szerint óriási problémát jelentene, ha nem foglalkoztathatnák az oltatlan pedagógusokat. Példaként említett egy 490 fős szakképző intézményt, ahol 50 személy nem szeretné beoltatni magát, így bizonytalanná válna az iskola működtetése.

Mint arról korábban beszámoltunk, a PDSZ és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) mindenkit az oltás felvételére biztat, de ellenzi a kormány intézkedését, amely az állami köznevelési és szakképzési intézményekben rendelet útján – kötelezően – előírta a koronavírus elleni oltás felvételét. Mint akkor írták, a szerintük felemás, következetlen döntéssel a kormány diszkriminálja az állami intézményeket, súlyosan veszélyeztetve a feladatellátást. A PSZ szerint a kötelező oltásnak több veszélye is van: az egyik, hogy az oltatlanokat elküldik fizetés nélküli szabadságra, ezzel a diákok érdekei sérülnek, mert nem kapják meg azt a minőségi oktatást, amire egyébként joguk lenne. A másik, hogy a fizetés nélküli szabadságra küldött tanárok megjelenhetnek azokban az oktatási intézményekben, ahol egyház vagy alapítvány a fenntartó, hiszen ott nem kötelező az oltás, csak azzá tehető, így tanév közben elvándorlás indulhat meg.

Címlapkép: MTI/Rosta Tibor