Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A DK arra kíváncsi, hogy vajon hány kormánytag nyerészkedett az üzemanyagár-szabályozáson

Ez a cikk több mint 2 éves.

Gulyás Gergely a múlt heti kormányinfón bejelentette, a kormány horvát mintára hatósági ármaximumot állapít meg a benzinnek és a gázolajnak, így november 15-től maximum 480 forintért árulhatják az üzemanyagot a benzinkutatkon.

Ezt megelőzően, november 8-án a Mol vezérigazgatója, Molnár József több mint 200 millió forint értékben adott el a tőzsdén 75 ezer darab részvényt, három nappal azelőtt, hogy Gulyás Gergely bejelentette a kormányzati közbeavatkozást.

A Demokratikus Koalíció szerint az ármaximum bevezetésének nyilvánvaló következménye volt a MOL-részvények gyengülése. Úgy vélik a MOL vezérigazgatója a kormányzati beavatkozás tudatában dönthetett részvényeinek az értékesítéséről, ami felvetheti a bennfentes kereskedelem gyanúját.

A párt szerint felmerül a gyanú, hogy nem a a MOL vezetője az egyetlen, aki tudatosan akart nyerészkedni a MOL-papírok várható gyengülésével. Varju László a DK országgyűlési képviselője hétfőn jelentette be sajtótájékoztatóján,  hogy pártja írásbeli kérdéssel fordul az Orbán-kormány tagjaihoz, hogy kiderítsék: ők vagy családtagjaik értékesítették-e MOL-részvényeiket az üzemanyagárak befagyasztásáról szóló kormányzati döntés előtti egy hétben?

Varju szerint érdekes, hogy Gulyás Gergely nem tagadta a múltheti kormányinfón azt az állítást, miszerint széles körben híre ment a tervezett kormányzati beavatkozásnak, még mielőtt az bejelentésre került volna. A képviselő úgy véli, a kormány csak úgy tud kilépni a bennfentes kereskedelem gyanúja alól, ha tagjai  nyilvánosságra hozzák a MOL-részvényekkel kapcsolatos üzleti tevékenységeiket a kormánydöntést megelőző hét napból.

Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón azt is elmondta, a prémium üzemanyagok árára nem vonatkozik a 95-ös és a dízel árának maximálása, az azonban az autópályákon is érvényes – aki pedig nem tesz ennek eleget, azt bezárják. A miniszter hangsúlyozta, hogy a szabályozás a kisfogyasztókra vonatkozik.

Korábban már beszámoltunk arról, hogy igen drámai kép rajzolódik ki az infláció jelenlegi szintjéről készített bankszektori elemzésekből. Az infláció októberre már elérte a 6 százalékot, ami félszázalékos növekedés szeptemberhez képest, valamint a 2012 októberében mért 6,6 százalék óta a legmagasabb szint. A pénzromlás ütemének felgyorsulásáért jelentős részen az üzemanyagárak emelkedése felelős, a benzin és a gázolaj ára több mint 10 százalékkal emelkedett szeptember vége óta, amelynek következtében október vége óta már 500 forintnál is többe kerül egy liter üzemanyag. Ennek a jelentőségét az elemzők szerint jól mutatja, hogy a benzin és a dízel árának növekedése egymagában 0,6 százalékkal növelte az infláció mértékét.

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd