Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szociális lakásügynökséget készít elő az Utcáról Lakásba Egyesület és a II. kerület

Ez a cikk több mint 2 éves.

Szociális lakásügynökség előkészítésén dolgozik a II. kerület önkormányzata az Utcáról Lakásba Egyesület (ULE) szakmai támogatásával, derül ki az ULE sajtóközleményéből.

A kezdeményezés jelentősége abban áll, hogy non-profit, kifejezetten a piaci bérlakásszektorból kiszoruló társadalmi csoportok lakhatását kívánják biztosítani vele.

A közlemény szerint „[a]z együttműködés célja a lakásállomány növelése, és annak a vizsgálata, hogy az idős embereknek nyújtott szolgáltatásokat hogyan lehet bekapcsolni a lakásügynökségi rendszerbe.”

Ennek jegyében szakpolitikai anyagokat dolgoznak ki, kutatási, szervezési feladatokat végeznek és feltérképezik a kerületi lakhatási problémákat az elkövetkezendő nyolc hónapban, ennek eredményeinek nyomán dolgozzák ki a lakásügynökség koncepcióját.

A lakásügynökség nemcsak önkormányzati, de magántulajdonú lakhatásokat is kezelhet, amennyiben tulajdonosaik hozzájárulnak az ilyen típusú hasznosításhoz. Ez esetben a tulajdonos számára az jelenthet vonzerőt, hogy nem kell a lakás kiadásával bajlódnia – mindazonáltal épp ezért ez a fajta kiadási mód nem népszerű azok számára, akik eleve befektetési céllal vásárolnak vagy tartanak fenn lakást.

Az elmúlt években tapasztalható, és a járvány által csak rövid időre megtört lakásdrágulás úgy a lakásárakat, mint a lakbéreket jelentősen növelte elsősorban a fővárosban és a megyeszékhelyeken. A jelenséget nagyban erősíti a rövidtávú lakáskiadás terjedése és ezzel összefüggésben a befektetési célú lakásvásárlás akár rövid- vagy hosszútávú kiadásra, akár más jellegű hasznosítás céljából.

Az árak növekedése miatt pedig mind többen szorulnak ki a piaci bérlakásszektorból, amire az önkormányzati és közösségi tulajdonú lakások számának és elérhetőségének növelése nyújthat választ. Noha az önkormányzatok mozgástere szűkös ezen a téren, az olyan szereplők bevonásával mint az ULE, a lakhatási problémákra és az elnyomott társadalmi csoportok igényeire reflektáló megoldásokat tudnak kialakítani, nagyban építve a már meglévő lakásállományra.

A szervezet közleménye szerint több önkormányzattal is van már együttműködésük: „[a]z ULE Lakhatást Most! néven saját lakásügynökséget is működtet, korábban pedig hasonló módon segítette az I. Kerületi Önkormányzatot és a Fővárosi Önkormányzatot abban, hogy kidolgozzák a helyi viszonyokra és a lakhatási helyzetre szabott szociális lakásügynökség tervét.”

Az ULE munkásságáról rendszeresen beszámolunk a Mércén, és a szervezet számos tagja, többek között Kovács Vera társelnök is rendszeresen publikálnak nálunk.

Címlapkép: MTI/Czeglédi Zsolt