Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Franciaország lehetséges orosz támadásra figyelmeztetett Ukrajnában, Putyin szerint az USA provokál

Ez a cikk több mint 2 éves.

Miután az Egyesült Államok aggályait osztotta meg európai szövetségeseivel az ukrán határ közelében összevont orosz katonai alakulatok, és egy lehetséges támadás kapcsán, Franciaország pénteken hivatalosan is figyelmeztette Oroszországot Ukrajna területi épségének tiszteletben tartására.

A Reuters amerikai hírügynökségnek nyilatkozott négy európai diplomata számolt be róla, hogy az amerikai tisztségviselők egy brüsszeli találkozón beszéltek aggodalmaikról egy esetleges orosz támadás kapcsán. A szerdai találkozón 30 NATO- követ vett részt.

Oroszország cáfolta a támadásról szóló híresztelést, és Vlagyimir Putyin elnök bejelentette, hogy súlyos problémákat lát a NATO előre be nem jelentett fekete-tengeri hadgyakorlataival kapcsolatban. A Kreml honlapján megjelent nyilatkozatban arról is beszélt az orosz elnök, hogy Oroszországnak semmi köze a Lengyelország és Belarusz határán kialakult krízishez.

Emlékeztetőül: Oroszország 2014-ben, kihasználva a zavaros ukrán politikai körülményeket, bekebelezte a Krímet Ukrajnától, majd bejelentette, hogy a félsziget körüli tengerrész is orosz felségterületnek számít. A Moszkva támogatását élvező szeparatisták mindeközben ellenőrzésük alá vonták a kelet-ukrajnai Donbasz régiót is, ez a konfliktus azóta is tart, és szedi áldozatait mindkét oldalon.

A hét első felében is farkasszemet néztek a belarusz, illetve lengyel határőrök és katonák a két ország határán, miközben előbbiek szemmel láthatóan megpróbáltak rásegíteni főként északi-iraki menekültek elkeseredett határátlépési kísérleteire. A helyzet miatt kedden a Szejm rendkívüli ülésre gyűlt össze, ahol Mateusz Morawiecki miniszterelnök (PiS) Vlagyimir Putyin orosz elnököt nevezte meg a az események mozgatójaként.

„Minden erőnkkel fel kell lépnünk ellene”

– tette hozzá a miniszterelnök. Oroszország tagadja, hogy köze lenne a helyzet kialakulásához, és Lavrov külügyminiszter több megjegyzést is tett Lengyelország szerepére a korábbi iraki háborúban.

Az Egyesült Királyság pénteken bejelentette, hogy egy kisebb katonai alakulatot vezényelt ki, hogy támogatást nyújtson Lengyelországnak a keleti határán. A nap folyamán aztán két brit Typhoon-vadászrepülőgépnek kellett kikísérnie két orosz katonai gépet légteréből.

A súlyos szituáció alakulását a Mércén folyamatosan követjük.

(Reuters)