Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A kormány úgy nevezett ki főigazgatót a Fudan élére, hogy továbbra sem utalta az idénre vállalt egészségügyi támogatást a fővárosnak

Ez a cikk több mint 2 éves.

Vagy népszavazással vagy a kormányváltással, de el kell érni, hogy ez a projekt ne valósuljon meg ebben a formában -ezzel reagált Jámbor András, a Fudan Egyetem helyére eredetileg tervezett Diákváros megépítéséért májusban demonstrációt szervező józsef- és ferencvárosi ellenzéki egyéni képviselőjelölt Facebook oldalán arra, hogy hétfői hírek szerint a kormány egy főigazgatót is kineveztt a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány élére.


A HVG írta meg hétfőn hivatalos iratokra hivatkozva, hogy az eddigi kuratóriumi elnök, Palkovics László innovációs és technológiai miniszter mellé főigazgatói pozícióba (ez a poszt egyébként más hasonló kuratóriumoknál nem létezik) nemrég kinevezték Bertáné Dr. Bényi Krisztinát. A változtatást az alapítvány kuratóriuma kezdeményezte október 8-án, a változásbejegyzési kérelmet pedig október 18-án hagyta jóvá végzésében a Fővárosi Törvényszék – derül ki a a lap által idézett bírósági végzésből.

Mint ismert, Karácsony Gergely főpolgármester – amellett, hogy augusztusban népszavazási kérdést adott be a Nemzeti Választási Bizottságnak arról, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a Fudan részére történő vagyonjuttatásról szóló törvényt (ezt később többen megtámadták, elvileg heteken belül döntenie a Kúriának a kérdések sorsáról)  – még ugyancsak a nyár végén, szintén a Fudan Egyetem tervezett megépítése miatt felvetette az atlétikai vb vétóját is.

Ez a Fővárosi Közgyűlésben napirendre is került, amely szemptemberben határozatott hozott arról, hogy „Budapest nem kíván a 2023. évi atlétikai világbajnokság házigazda városa” lenni, ha az alábbi három feltétel közül valamelyik teljesül: a Fudan Alapítvány hivatalosan is megkapja az eredetileg a Diákvárosnak ígért dél-ferencvárosi területet, a korábban elfogadott Déli Városkapu projekt megvalósítása „visszafordíthatatlanul ellehetetlenül” vagy a kormány 2021. október 31-ig nem gondoskodik a fővárosi alapellátás és járóbeteg-szakellátás fejlesztésére korábban kialkudott 50 milliárd forint idei 10 milliárdos részletének kifizetéséről.

Az már bizonyos, hogy a kormány nem utalta el az október 31-ei határidőig a fővárosnak járó 10 milliárd forintot – erről az atv.hu számolt be vasárnap -, így Budapest hamarosan akár meg is vétózhatja az atlétikai vb megrendezését. A főváros azután szánhatja el magát erre a lépésre, hogy korábban az atlétika-vb támogatásért cserébe azt kérte a kormánytól, hogy az állam évi 10 milliárd forinttal segítse az Egészséges Budapest Programot. Budapest önkormányzata még 2019-ben kötött megállapodást a kormánnyal, amely alapján öt év alatt, összesen 50 milliárd forinttal támogatja az állam az Egészséges Budapest Programot az atlétikai világbajnokság megrendezésének támogatásáért cserébe.

A 2021-es egészségügyi kifizetés késlekedéséreől Havasi Gábor, a fővárosi önkormányzat egészségügyi tanácsnoka azt nyilatkozta az ATV-nek, hogy Havasi már az idei évre vonatkozó összeg is négy hónapot csúszott. Azt ugyanakkor elképzelhetőnek tartja, hogy novemberben végül is egyeztet a kormány és a főváros. „Ez, hogy a novemberi közgyűlésig még van egy kis idő, ad egy kis mozgásteret a kormánynak. Nyilván, hogyha addig létrejönnek a támogatási szerződések és elindulhatnak ezek a beruházások, akkor természetesen nem fogunk elzárkózni a vb-től” – mondta.

A csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely az ATV kérdésére elmondta, hogy a kormány a főváros állásfoglalására vár a vétó kapcsán. „Mi szeretnénk, hogyha a főváros tájékoztatna bennünket arról, hogy ezt egy fennálló megállapodásnak tekinti vagy sem, és hogy ha fennállónak, akkor nem kívánja ezt sem felmondani, vagy ha felmond egy megállapodást akkor a polgárjog alapvető szabályai szerint jár, azaz visszafizeti azt, amit addig kapott” – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Tüttő Kata főpolgármester-helyettes hétfőn este az ATV-n Rónai Egon kérdésére, miszerint lesz-e vétó,  nem adott egyértelmű választ: úgy fogalmazott, a közgyűlés úgy döntött, hogy ha nem érkezik meg a pénz a budapesti szakrendelők felújítására, akkor a novemberi testületi ülésén fogalalkozik azzal, hogy hogy mit lépjen válaszul.

(HVG, ATV, Mérce)

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd