Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Holnaptól közel kétszáz újabb katonát vezényelnek a kórházakba a járvány miatt

Ez a cikk több mint 2 éves.

Az elmúlt három napban összesen 11 211-en fertőződtek meg a koronavírus járvánnyal, így összesen 874 630 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 152 beteg, a járványban elhunytak száma ezzel 30 881 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 800 207 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 43 542 főre emelkedett. 2605 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 299-en vannak lélegeztetőgépe, derül ki a hétfői hivatalos tájékoztatásból.

Mától ismét kötelező a maszkviselés a tömegközlekedési eszközökön, ahogy azt Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón bejelentette. A miniszter arról is beszélt, hogy az átoltottság növelése érdekében a munkáltatók előírhatják az oltás felvételét dolgozóiknak, valamint fizetés nélküli szabadságra küldhetik azokat a munkavállalókat, akik nem oltatják be magukat.

Ahogy arról már korábban beszámoltunk, a szakszervezetek tiltakoznak a kormányrendelet ellen, szerintük ugyanis a kormány a munkáltatókra hárítja a járványkezeléssel járó felelősséget. A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) szerint pedig egyenesen Alaptörvény-ellenes, hogy a munkáltató rendkívüli felmondást alkalmazzon az oltást megtagadóval szemben. Karácsony Gergely úgy véli, a Fidesz a járványt közel két éve saját politikai céljaira használja fel, a felelősséget pedig a munkáltatókra és az önkormányzatokra tolja.

A főpolgármester hétfői Facebook posztjában jelentette be, hogy a városvezetés úgy döntött, a fővárosi fenntartású mozikban és színházakban is előírja a maszk viselését.

A döntést az MTA és más járványügyi szakértők véleményével indokolta, miszerint el kell rendelni az orr és a száj eltakarását minden zárt térben. Hozzátette, a Főváros idősotthonaiban szintén változnak a járványügyi szabályok, az ünnepek után izolálni kell azokat a bentlakókat, akiket a hétvégére hazavittek.

Az egészségügyi intézményekben is szigorodtak a járványügyi intézkedések.  A kormány bevezette a látogatási tilalmat, valamint

a Magyar Honvédség mai közleményéből az is kiderült, további 194 katonát vezényelnek ki, 75 kórházba hogy segítsék a koronavírus-járvány elleni védekezés során az egészségügyi feladatok ellátását.

A Honvédség szerint felkérés alapján, november 2-ától mintegy 300 katona nyújt segítséget számos budapesti és vidéki kórházban azért, hogy tehermentesítse az egészségügyi intézmények dolgozóit.

,,A kórházakba vezényelt katonák részt vesznek a logisztikai feladatokban, segédkeznek az érkező betegek testhőmérséklet-mérésében, a betegirányítási, betegkísérési és útbaigazítási, valamint adminisztrációs és szállítási feladatokban” – írja a közlemény. Hozzáteszik, a lakosság biztonságérzetének növelése érdekében jelenleg 48 településen járőröznek katonák, és ,,folyamatosan részt vesznek a migráció elleni fellépésben, a határvédelmi feladatokban is”.

Címlapkép: MTI/Bruzák Noémi