Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Új-Zéland 50 százalékkal csökkenti karbonkibocsátását 2030-ig

Ez a cikk több mint 2 éves.

Miközben a leggazdagabb 20 ország Rómában – nem meglepő módon – külső elemzők szerint csalódást keltően gyenge álláspontra jutott a most folyó csúcstalálkozójukon, Új-Zéland az ENSZ glasgow-i klímacsúcsán bejelentette, hogy kilenc éven belül felére csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását a csendes-óceáni szigetországban.

„Miközben mi csekély mértékben járulunk csak hozzá a globális kibocsátáshoz, országunk óceánokkal van körülvéve és gazdaságunk a szárazföldi gazdálkodástól függ, tehát nem vagyunk immúnisak a klímaváltozás hatásaival szemben, így muszáj minden erőnket bevetnünk.”

közölte az ország miniszterelnöke, Jacinda Ardern vasárnap.

A második Ardern-kormány már több kibocsátás-csökkentő intézkedést hozott idáig, így megkezdték a köztulajdonban lévő vállalkozások és közintézmények és tömegközlekedés klímasemlegesítését 2025-ös határidővel.

Új-Zéland korábbi célja az volt, hogy 30 százalékkal csökkenjen a karbonkibocsátása 2030-ig, de a miniszterelnök, illetve James Shaw klímaváltozás-ügyi miniszter (!) közös nyilatkozatban jelentették ki, hogy az a cél nem felelt meg a globálisan 1,5 celsius fok növekedésben limitált klímacélnak.

Mindeközben a világ karbonkibocsátásának 80 százalékáért felelős 20 legnagyobb gazdasággal rendelkező ország (G20) Rómában tartott csúcstalálkozót, ahonnan a tervek szerint testületileg átvonulnak majd képviselőik a Glasgowban ma kezdődött COP26 ENSZ-klímakonferenciára. A legnagyobb kibocsátók között van az Egyesült Államok, Kína, Németország, India és Brazília is.

A római találkozó szombati első napján olyan témák mentén folytak a tárgyalások, mint az egészségügy és a gazdaság állapota, a klíma és a környezet megőrzésének témája vasárnapra maradt. A klímakutatók és -aktivisták várhatóan igen csalódottak lesznek a találkozó kimenetelétől, tekintve, hogy az eddig kiszivárgott megállapodás-tervezetek igen csekély előrehaladást mutatnak a szennyezés visszafogásában.

(Reuters)
Címlapkép: Wikimedia Commons