Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Visszaküldték a tervezőasztalra az EP-képviselők az új migrációs javaslatot

Ez a cikk több mint 2 éves.

A 2015-ös migrációs hullám rámutatott arra, hogy milyen alapvető hiányosságok vannak az Európai Unióban a menedékkérők és az illegális bevándorlás terén. Mivel nincs az Uniónak egy általános, minden tagállamra vonatkozó migrációs stratégiája, így minden állam, egymástól függetlenül jár el a migrációs válsághelyzet kezelését illetően, ami napjainkra ideológiai, politikai és innovációs patthelyzetet hozott létre az EU-n belül.

Ennek orvoslására egy évvel ezelőtt az Európai Bizottság már tett egy javaslatot, az Európai Parlament módosításai pedig ma kerültek nyilvánosságra. Az EP a migráció problémakörének megoldását, és egy új migrációs javaslat kidolgozásának hálátlan feladatát Tomas Tobére – svéd Mérsékeltek pártja –, néppárti képviselőre bízta. Annak érdekében, hogy egy új EU-s migrációs törvény születhessen, ahhoz szükség van mindkét törvényalkotó intézmény – az EB és az EP – konszenzusára, és egy közös javaslat elfogadására.

Az egy évvel ezelőtt beadott javaslat megkönnyítette volna a családegyesítést, segítette a volna a tagállamokban diplomázott bevándorlók menedékkérelmét, illetve a tengeren érkező bevándorlók kimentésében és elhelyezésében is javasolta a tagállamok nagyobb szerepvállalását, levéve így a terhet például Olaszországról.

Tobé azonban kihúzta az EB javaslatából ezeket a tételek, ugyanis szerinte az ehhez hasonló „szolidáris-mechanizmusok” nem nyújtanak megoldást a migráció problémáira, csupán egy erős, központi, centralizált mechanizmus oldhatja meg a migrációs krízist Európában, írja az Euobserver.

Tobé szerint fontos, hogy a menedékkérőket továbbra is a belépés szerinti első országban regisztrálják, de ez nem jelenti azt, hogy automatikusan ez az ország lesz a felelős az elbírálásért. Továbbá szükség van egy új megelőző mechanizmusra, amelynek keretében egy tagállam előre jelezheti a tömeges migráció veszélyét, így előbb kaphat segítséget. Mindezek mellett Tobé törölte az EP által már egyszer elfogadott, kötelező áthelyezésre vonatkozó részt is az eredeti EB javaslatból, írja a HVG.

Tobé változtatásai több képviselőtársában is ellenszenvet keltettek.  A szélsőjobboldalon és a radikálisokon kívül szinte minden frakció talált – még saját frakciója, a Néppárt is – kivetnivalót az új javaslatban. Több képviselő szerint is Tobé változtatásai nem segítenének az EU frontvonalbeli határországain, sőt még több nyomást gyakorolna azokra a tagállamokra, melyek így is a legnehezebb helyzetben vannak a migráció tekintetében.

Abban viszont egyetértettek, hogy nagyon sok mindenen kell változtatniuk az új javaslat tekintetében, melyre két-három hét extra időt szavazott meg magának az Európai Parlament.