Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Bocsánatot kért a rendőrség, mert jogsértő módon, fehérneműre vetkőztetve vizsgálták át egy roma nő ruháit

Ez a cikk több mint 2 éves.

A Pest megyei rendőrfőkapitány levélben kér bocsánatot Gáspár Tündétől, mert „ruházat-átvizsgálás” címén váci rendőrök alsóneműre vetkőztették, holott erre a törvény szerint nem lett volna lehetőségük – számolt be a Magyar Helsinki Bizottság.

A Bagon élő nő 2019. december 6-án délelőtt 10:15-kor érkezett látogatóba Vácra  egyik rokonához, 12:30-kor pedig már a buszát várta, amikor egy civilruhás rendőr igazoltatta, aki azt mondta neki, hogy vele kell mennie a kapitányságra, azt azonban nem mondta el, miért.

A kapitányságon kiderült, a rendőrség egy nőt keresett, aki kitépett egy nyakláncot egy idős asszony nyakából, de – mint később kiderült – még a bagi nő buszának Vácra érkezése előtt, vagyis eleve kizárt volt, hogy ő az elkövető. Tündét 13:15-től tartották fogva a váci kapitányságon, ahol fényképeket készítettek róla, majd alsóneműre vetkőztették „ruházat átvizsgálás címén”, hogy kiderüljön, magánál rejtegeti-e az ékszert. Ezt követően már tanúként hallgatták meg, mert tudták, nem lehet ő a tettes.

A nő megalázottnak érezte magát amiatt, hogy úgy, hogy nem követett el semmit, tisztességes középkorú asszonyként egy idegen nő előtt kell levetkőznie, aki átkutatja a fehérneműjét – írja a Helsinki Bizottság. Tünde nem nyugodott ebbe bele, és a bagi cigánytelepen dolgozó BAGázs Közhasznú Egyesület közvetítésével megkereste a Magyar Helsinki Bizottságot, majd Ivány Borbála ügyvédnek a segítségével panaszt nyújtott be a túlzó rendőri intézkedések ellen az ombudsmanhoz.

Az alapvető jogok biztosa jelentésében megállapította, hogy a rendőrség nem mérlegelte az előállítás szükségességét, így alapvető jogot sértő módon korlátozta a panaszos személyi szabadságát.

Az ombudsman kimondta azt is, hogy a rendőrség szerinti „ruházat-átvizsgálás” valójában motozásnak minősült, és mint ilyen, ez esetben törvényi felhatalmazás nélkül történt, sértve Gáspár Tünde emberi méltósághoz való alapvető jogát, valamint beleütközött a megalázó bánásmód alkotmányos tilalmába is.

A nő végül a Magyar Helsinki Bizottság segítségével kezdeményezte a rendőrséggel történő peren kívüli egyezséget, melynek keretében a rendőrség felajánlotta bocsánatkérését és kétszázezer forint sérelemdíjat.

„Azt üzenem minden romának, akinek nézeteltérése van a rendőrökkel – lehet az kapitány, lehet az akárki -, de hogy ha nincs igaza, nincs igaza. Jelezzék, és próbálják magukat megvédeni, úgy, ahogy én megvédtem magam. Két évbe került és siker lett belőle. Hogy ha pénzt nem is fizettek volna, akkor is nagyon jóleső érzés az, hogy egy rendőrség bocsánatot kér egy roma asszonytól. Minden elismerésem azé a rendőré, aki ezt a bocsánatkérő levelet elküldte”

– mondta Tünde.

A jogvédő szervezet ügyvédje szerint a rendőrség „azt tette, amit tennie kell, és nem húzta-halasztotta hibája elismerését, feleslegesen nem vitte ezt az ombudsman által is jogsértőnek tartott ügyet bíróság elé. A hatóságok sehol sem tévedhetetlenek, másoktól azonban az különbözteti meg a civilizált hatóságokat, hogy ők képesek hibáikat elismerni, és kompenzálják az emberi méltóságukban megsértett polgárokat.”

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán