Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Újabb Kövér által kiszabott, rekord mértékű szájzár-büntetésre bólintott rá a Fidesz

Ez a cikk több mint 2 éves.

A kormánypárti képviselők szavazataival elfogadta a Parlament Szabó Tímea 9,6 millió forintos büntetését, amit még júniusban szabott ki rá a házelnök. Kövér László azért látta indokoltnak megbüntetni a párbeszédes képviselőt, mivel az a június 15-i ülésen egy kínai zászlóval összemontírozott Fidesz logóval mintázott molinót mutatott fel.

Az indoklása szerint a Szabó figyelmen kívül hagyta a képviselői vélemények kifejezésének módjára, helyére és idejére vonatkozó házszabályi rendelkezéseket, cselekménye miatt az ülés rendes menete is megakadt, hátráltatta és zavarta az – éppen az ő felvetéseire választ adó – államtitkári felszólalást. A csökkentés összegénél azt is figyelembe vette a házelnök, hogy a képviselővel szemben ebben a ciklusában nem először kell szankciót alkalmazni a házszabályi rendelkezéseket sértő cselekménye miatt.

Az Országgyűlés kedden vita nélkül döntött Kövér javaslatáról, és 114 szavazattal, 47 ellenében, 2 tartózkodás mellett fenntartotta a házelnöki döntés hatályát, vagyis Szabó Tímea tiszteletdíja közel tízmillióval csökken.

A képviselő állva tüntetett a döntés ellen, ugyanolyan mintájú pólóban, mint amiért megbüntették:

 

A Párbeszéd frakcióvezetője a Facebook-oldalán a döntésre úgy reagált:

„Mindegy, mennyire büntet a házmester, akkor is, most is, a jövőben is harcolni fogok az ellen, hogy Orbánék kínai gyarmatot csináljanak hazánkból!”

Kövér Lászlónak a 2018-as rabszolgatörvények után bevezetett szigorúbb parlamenti házszabályok adnak lehetőséget arra, hogy ilyen mértékű, akár több havi fizetés összegét is meghaladó büntetéseket osszon ki. Akkor az Országgyűlési szónoki pulpitusának elfoglalásáért 38(!) havi fizetéssel egyenértékű büntetést szabott ki az ellenzékre, majd 2019. októberében Hadházy Ákos táblákkal zavarta meg Orbán Viktor beszédét, ezért akkor „csak” 329 ezer forintra büntették.

Legutóbb Tordai Bence kapott rekord büntetést márciusban, 8,2 millió forint értékben, amiért az ülésteremben odalépett Varga Mihályhoz, hogy arra kérje a fideszes képviselőt: küzdjenek együtt azért a 10 milliárd forintért, amelyet különösebb indoklás nélkül elvont a kormány a a II. és a III. kerületi szakrendelőktől.

Tavaly októberben Kövér 4,4 millió forintra büntette Jakab Pétert, a Jobbik elnökét, amikor az egy zsák krumplival indult el Orbán Viktor felé. De ő kapta a legutóbbi rekordot jelentő, szintén 9,6 millió forintos büntetést azért mert „ficsúroknak” nevezte a Fidesz-KDNP-s képviselőket, majd szóváltásba keveredett a házelnökkel az Országgyűlés hétfői plenáris ülésén.

Címlapkép: MTI/Kovács Attila