Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ellenzéki pártok: Márki-Zay ne a médiában turnézzon a hetedik frakció koncepciójával

Ez a cikk több mint 2 éves.

Márki-Zay Péter, az ellenzéki előválasztáson győztes miniszterelnök-jelölt, a Mindenki Magyarországa Mozgalom vezetője, egyszersmind Hódmezővásárhely polgármestere hétfőn az ATV Egyenes Beszéd című műsorában bejelentette hogy külön, hetedik frakciót szeretne a párton kívüliek számára a parlamentben, aminek bázisa lehetne az MMM (amiből mellesleg nem csinál pártot).

Kedden pedig az ellenzéki összefogásban részt vevő hat párt jelentette be, hogy az ilyen jellegű kérdéseket ha lehet, inkább nem a média felületein, a széles nyilvánosság előtt tárgyalnák meg.

A Jobbik és a Párbeszéd az ATV-nek megerősítették, hogy a többi párttal – vagyis a DK-val, az LMP-vel, az MSZP-vel, és a Momentummal – egységes álláspontot képviselnek. Közleményükben kifejtették,

„Az ellenzéki összefogásban részt vevő hat ellenzéki párt az előzetes megállapodásuk szerint megkezdik a tárgyalásokat az előválasztás utáni teendőkről. Az ilyen felvetéseket ott kell megbeszélni, nem pedig a sajtón keresztül, hiszen az rombolná az ellenzéki összefogásba vetett választói bizalmat. Ehhez eddig is és ezután is tartjuk magunkat”.

Noha Márki-Zay korábban is pedzegette már önálló frakció iránti igényét – mikor megjelölte, hogy megválasztása esetén az ÚVNP vagy a Párbeszéd frakciójába ülne -, néhány héttel ezelőtt is valószínűtlennek tűnő előválasztási győzelme azonban komolyabb súlyt ad szavainak. A pártok reakciója ugyanakkor azt is jelzi, hogy politikai szövetségesei vélhetően az elkövetkezendő időszakban is igyekeznek majd kordában tartani a magyarországi politika legújabb konzervatív üstökösét.

Ez derülhetett ki Gyurcsány Ferenc, a győztes utolsó talpon maradt ellenfelét, Dobrev Klárát indító Demokratikus Koalíció elnökének beszédéből is, melyben némiképp megkésve úgy értékelte az előválasztás eredményét, hogy közben sikerült elkerülnie, hogy kiejtse Márki-Zay nevét.

A volt miniszterelnök nem felejtette el hangsúlyozni, hogy a hat párt érdeme az előválasztás lebonyolítása – tudniillik az MMM nem párt -, ugyanakkor természetesen azt is kihangsúlyozta, hogy elfogadják a győzteseket. Gyurcsány  némi DK-történeti fejtegetés után azt is közölte, hogy övé a legerősebb, és véleménye szerint az egyetlen kormányzóképes párt.

Ahogy pártja és Dobrev hosszas dicsérgetését követően azt is kifejtette, hogy

„a parlamentben kell többség. Ha a parlamentben van többség, akkor a parlamentnek felelős kormány teheti a dolgát.”

Amit korábbi szavaiból ítélve nehéz nem úgy értelmezni, hogy közölte a győztes jelölttel: pártjának egyéni képviselőjelöltjei közül választották meg a legtöbbet – és azért a víz az úr – nem felejtve el hozzátenni, hogy a parlament választja a kormányfőt. Hozzátette: „először többség, először parlament, aztán kormányfő”.

Főleg utóbbi kijelentéseit nehéz nem úgy értelmezni, hogy bárki legyen is a miniszterelnök az ellenzék esetleges győzelmét követően – jelen állás szerint Márki-Zay Péter – a koalíciós pártoktól kapja felhatalmazását, és ennek megfelelően kell kormányoznia.

Címlapkép: Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter sajtótájékoztatója a Kossuth téren 2021. október 8-án. Fotó: Bogatin Bence/Mérce