Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Márki-Zay két ellenzéki frakciót is választott az előválasztáson való részvételhez

Egyszerre két pártot, az Új Világ Néppártot (ÚVNP) és a Párbeszédet is megjelöli mint későbbi lehetséges parlamenti frakcióját Márki-Zay Péter – ezt pénteken délelőtt rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be a Csongrád -Csanád 4-es körzetében egyéni jelöltként is induló hódmezővásárhelyi polgármester Karácsony Gergely és Pálinkás József, a két érintett párt elnökének, illetve társelnökének társaságában.  


Erre azért van lehetősége Márki-Zaynak, mert a hatpárti ellenzéki szövetség ÚVNP-vel kötött speciális megállapodása lehetővé teszi, ugyanis Pálinkás József pártja számára kikötötték, hogy akkor csatlakozhat az előválasztáshoz, ha az őket választó párton kívüli jelöltek megjelölnek egy másik potenciális parlamenti frakciót is.

Mint ismert, az előválasztáson való részvétel – a párton kívüli civilek által sokat kifogásolt – feltétele az is, hogy az egyéni jelöltaspiránsoknak előre le kell tenniük a garast valamellyik párt mellett, amelynek a frakciójához választási győzelem esetén csatlakozniuk kell majd a parlamentben.

Márki-Zay elmondta, hogy bár szoros és jó együttműködése van mozgalmának a Jobbikkal és a Momentummal, ő elsősorban saját „civilségét”, függetlenségét szerette volna deklarálni ezzel a döntéssel. Bár gratulált a Jobbiknak, hogy a szélsőségektől elkezdte mentesíteni saját tagságát, ugyanakkor hozzátette, „komoly nehézséget lát abban, hogy meggyőze baloldali, cigány és zsidó polgártársait arról, hogy  jobbikosokra szavazzanak”.

Mint mondta, azzal a lehetőséggel szeretne élni, hogy egy jobb- és egy baloldali pártot választhat, és a legkisebb jobboldali és a legkisebb baloldali párttal „a leginkább demonstrálhatja  pártfüggetlen civilségét”.  Szerinte ez  választás azt is szimbolizálja, hogy sokakat kell meggyőzni, akik kormányváltást szeretnének, de az ellenzéki pártokat is elutasítják,  és ezeknek a bizonytalan szavazóknak üzenik azt, hogy a  „gödörből nem jobbra és nem balra”, hanem „felfelé” vezet az út. 

Pálinkás József azt fűzte hozzá Márki-Zay mondandójához, hogy Magyarországon a többség kormányváltást akar, de a változás csak akkor következik be, ha a választók garanciát látnak arra, hogy a választás után az értékrendjük megfelelően képviselve lesz a politikában és a kormányzásban. Szerinte létre kell hozni azt az erős, „középen egyensúlyt tartó” koalíciót, amely lehetővé teszi, hogy politikai irányváltás következzen be”.  

Karácsony Gergely mondandója is rímelt a másik két miniszterelnök-jelöltére: szerinte a Fidesz csak a saját klientúrájának az érdekeit képviseli, de a 99 százalék – amely saját mozgalmának nevét is adta –  képviselete azt is jelenti, hogy különböző hátterű, különbözű identitású, világnézetű emberek, akik egy stabil demokrcáiában egymás méltányos ellenfelei lennének, most szövetségben induljanak a Fidesz ellen. Azt is mondta: ha van valaki, aki meg tudja nyerni a Csongrád-Csanád megyei 4. választókörzetet, az Márki-Zay Péter. 

A sajtótájékoztató végén Márki-Zay kéréseket fogalmazott meg a hatpárti szövetséghez

  • nehezményezte, hogy több párton kívüli civil jelölt, illetve kis párt még nem kapott befogadó nyilatkozatot (név szerint a tatai Popovics juditot és a zalaegerszegi Föőr Gábort említette) az előválasztáson való részvételhez
  • azt is szeretné, ha az összellenzéki programba bekerülne az elszámoltatás, az euró bevezetése, a Fidesz családi adókedvezményének megtartása, valamint jelentse ki az ellenzék, hogy maradni fog a kerítés a déli határon akkor is, ha kormányváltás lesz, és azt is – itt most szó szerint leszünk kénytelenek idézni  – , hogy:

„Jelentsük ki, hogy a Fidesz által befogadott bűnöző migránsokat ki fogjuk utasítani az országból.”

Karácsony Gergely éppen a héten egy Facebook-posztban írt a bevándorlás témájában a német Die Zeitnak adott interjúja kapcsán:

„Szemben a kormánnyal, amely vendégmunkások behozatalával orvosolná a munkaerőhiányt, szerintem Magyarországon béremelésre van szükség. A gazdasági bevándorlás miatt a magyar munkavállalók nem tudnak megfelelő béreket kiharcolni maguknak, ezért egyre több magyar tőlünk nyugatra vállal munkát, az ő helyüket pedig keleti vendégmunkások veszik át. Ez a magyarok 99 százalékának rossz, csak azok a nagyvállalkozások járnak jól, akiknek emiatt nem kell tisztességes bért fizetnie az embereknek. Ettől a kérdéstől teljesen független, hogy a tranzitzónában lévő menedékkérőkkel szembeni gonoszságnak véget kell vetni” – írta a főpolgármester-minsizterelnök-jelölt.

  • A hódmezővásárhelyi polgármester azt is sürgette, hogy induljon el az ellenzéki MTI, amelyen elmondása szerint Karácsony Gergellyel régóta dolgoznak.