Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Eszméletlenre verte, és többször is megfenyegette volt barátnőjét egy férfi Győrben

Ez a cikk több mint 2 éves.

Többször is csak a pánikgomb segítségével tudott megmenekülni erőszakos volt barátjától egy győri nő. A férfi a szakítás után zaklatta, fenyegette és az eszméletlenségig verte volt barátnőjét. A Győri Járási Ügyészség öt bűncselekménnyel vádolja a férfit, írta meg a Telex az ügyészség közleménye alapján.

A Győri Járási Ügyészség vádirata szerint a pár 2019 nyarán szakított, ám a férfi ezt nem tudta elfogadni. Megszerezte volt barátnője kulcsait, és akarata ellenére bejutott a lakásába, ahol eszméletlenre verte őt. Miután magához tért a nő, egy pánikgombbal hívott segítséget. A biztonsági szolgálat emberei elkísérték volt barátját, de a férfi magával vitte a nő kulcsait, és még visszatért a lakásba. 

Mikor visszatért, egy konyhakést tartott a nő mellkasához, és a megölésével fenyegetőzött.

A visszaérkező járőrök mentették meg a nőt. A következő két hétben folytatódott a zaklatás. A férfi volt barátnője lakásánál várt, és amikor bejutott, nem volt hajlandó távozni onnan. Egy másik alkalommal bezárta volt barátnőjét a lakásba, és közölte, „délutánig nem engedi sehova”. Ekkor is csak a pánikgomb segítségével tudott megmenekülni a nő. 

Ezalatt a két hét alatt a férfi 240 alkalommal hívta telefonon volt barátnőjét, emellett gyakran kopogott az ajtaján is. 

Az ügyészség öt bűncselekménnyel vádolja a férfit: „folytatólagosan elkövetett személyi szabadság megsértésének bűntettével, folytatólagosan elkövetett könnyű testi sértés vétségével, éjjel elkövetett magánlaksértés bűntettével, személy elleni erőszakos cselekménnyel fenyegetve elkövetett zaklatás vétségével és háborgatással elkövetett zaklatás vétségével”. Ezekért négy és fél év szabadságvesztés szabható ki.

Ha támogatásra van szüksége, mert Önt vagy ismerősét bántalmazás vagy szexuális erőszak érte, itt talál részletes információkat.

A NANE Egyesület segélyvonala bántalmazott és szexuális erőszakot átélt nőknek: 06 80 505 101 (hétfő, kedd, csütörtök, péntek 18-22; szerda 10-12 óráig; ingyenesen hívható mobilról is).

Az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat (OKIT) telefonszáma: 06 80 20 55 20 (ingyenesen hívható napi 24 órában, abban az esetben hívja, ha menekülnie kell otthonról vagy krízisszállást keres.)

A PATENT Egyesület jogsegély-szolgálata: 06 80 80 80 81 (szerdánként 16-18 óráig és csütörtökönként 10-12 óráig, e-mailen: [email protected])

A biztonságos internethasználatról itt olvashat bővebben.

Gyermekkori abúzus áldozatai a fenti segélyvonalakon túl a Muszáj Munkacsoport oldalán tájékozódhatnak.

Ahogy korábbi cikkünkben is bemutattuk, a nők elleni bántalmazás rendszerszintű probléma Magyarországon, pedig nagyon sok hasonló eset megelőzhető lenne. Számos nőjogi szervezet támogatja az Isztambuli Egyezmény ratifikálását, mivel szerintük ez érdemben hozzájárulhatna a nők elleni erőszak elleni küzdelemhez. 

A PATENT egyik módszertani segédanyagában részletesen kitér a bántalmazottak jogi eljárásokhoz való viszonyára:

„Szemben az általánosan elterjedt tévhittel, a bántalmazottak nem passzívak és önalávetők, hanem különböző módszerekkel próbálnak megbirkózni az erőszakkal, és ellenállni annak. Gyakran azonban az intézmények nem támogatják a bántalmazott nőket és egyéb családtagokat az ügy végigvitelében, vagy egyenesen megnehezítik , illetve ellehetetlenítik azt. Ha például a bántalmazó férfit nem tartják előzetes letartóztatásban, vagy csak pénzbüntetésre ítélik, mikor az megszegi a távoltartást, vagy a bíróság a távoltartást csak hosszú hónapok alatt hozza meg, akkor a nő legjobb belátása szerint cselekszik, ha visszatér eredeti túlélési taktikájához, például ahhoz, hogy megfelel a bántalmazónak (és immár a hatósági elvárásoknak is).”

Címlapkép: A NANE fotókampánya a 16 akciónap keretében 2020-ban. / Eichner Hanna