Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Jámbor Andrást indító Szikra Mozgalom sem áll be egy miniszterelnök-jelölt mögé sem a második fordulóban

A Jámbor Andrást indító baloldali Szikra Mozgalom vasárnap jelentette be Facebookján, az előválasztás második fordulójában nem fognak kampányolni egy miniszterelnök-jelölt mellet sem. Hozzátették, a győztes jelöltet ugyanakkor támogatni fogják majd az országgyűlési választásokon.

Karácsony Gergely pénteken jelentette be, hogy visszalép a hódmezővásárhelyi polgármester javára. Egy nappal előtte a Momentum is bejelentette, hogy Márki-Zayt fogják támogatni a második fordulóban. A Szikra Mozgalom sajnálattal vette tudomásul a főpolgármester visszalépését a versenyből, és habár Márki-Zay ígéretet tett Karácsony zöld-baloldali, szociáldemokrata programjának képviseletére, a hódmezővásárhelyi polgármester politikai és szervezeti háttere nem győzte meg őket arról, hogy alkalmas lenne ennek a programnak a képviseletére.

Kijelentették, a főpolgármester visszalépésének ellenére meggyőződésük, hogy korunk gazdasági, társadalmi, ökológiai és politikai válságára valós alternatívát egyértelműen csak a baloldal tud nyújtani.

Ebből kifolyólag elutasítják azt a helyzetértékelést, miszerint erre jelenleg nincs társadalmi igény Magyarországon, azonban ,,kétségtelen, hogy hosszú és embert próbáló építkezés szükséges ahhoz, hogy ez az alternatíva országosan is elérhetővé váljon”. Szerintük a baloldali alternatíva népszerűségének legjobb bizonyítéka jelöltjük, Jámbor András győzelme az előválasztáson Józsefváros és Ferencváros választókerületében.

A főpolgármester visszalépésére Jámbor is reagált Facebookon, aki megérti Karácsony döntését. A Szikra jelöltje megköszönte a közös munkát és a támogatást, majd arra buzdította a még versenyben maradt Dobrev Klárát és Márki-Zay Pétert, hogy szólítsák meg azokat a baloldali szavazókat, akik most jelölt nélkül maradtak. A választóknak pedig azt üzente, a második fordulóban is menjenek el szavazni, mert ,,Dobrev Klára és Márki-Zay Péter is jobb vezetője lenne ennek az országnak, mint Orbán Viktor, és ez a sok párti koalíció jobb világot teremtene, mint a Fidesz.”

Karácsony vasárnap a Mindenki Magyarországa Mozgalom kampányrendezvényén is arra buzdította a szavazókat, hogy voksukkal Márki-Zayt támogassák. Az MSZP és a Párbeszéd politikusai ugyanakkor nem álltak be testületileg a hódmezővásárhelyi jelölt mögé. Barabás Richárd, a Párbeszéd szóvivője például Facebook-oldalán jelentette be, hogy Dobrev Klárát támogatja az előválasztáson, és már le is adta a szavazatát a DK miniszterelnök-jelöltjére. Erőss Gábor a párt elnökségi tagja szintén Dobrev mögé állt be .